Hírek

2004.11.18. 06:16

Árpád pihenhet a mélyben

Bárki veszi meg az eladásra kínált Bécsi úti objektumot, számíthat rá, nem lesz egyszerű feladat beépítenie a területet.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="301"] A Volán telepére sajnos nem tudtunk bejutni. Az utasok a tervek szerint továbbra is a képen látható pályaudvaron szállhatnak fel a buszokra
[/caption]Egy apróhirdetés szerint a Volánbusz Közlekedési Rt. értékesíteni kívánja a Bécsi út 265. szám alatti autóbusz telepét. A leendő vevőnek vélhetőleg nem lesz egyszerű dolga, amikor majd be akarja építeni az értékes ingatlant. Ugyanis a történelemtudomány tanúsága szerint valahol ott állhatott Fejéregyháza és annak temploma. Azaz talán e helyt nyugszik a honfoglaló Árpád vezér.

A késő középkori oklevelekben Bánya néven említett melegvíz-forrás Anonymus leírásában kőmederben folyik. A terület fölött áll a máig keresett szentegyház.

[caption id="" align="alignleft" width="500"] Részlet Feszty Árpád körképéből
[/caption]A régészek úgy vélik, ez a hévízfelfakadás a mai Bécsi út 267. szám alatti forrással azonosítható. A területről több településnyomot ismerünk. Bencze Zoltán, a Budapesti Történeti Múzeum középkori osztályának vezetője elmondta, eddig még nem találtak rá a templomra, de érdeklődéssel várja, mit rejt a föld. Egy szám tévedés ide vagy oda ezer év távlatából megengedhető. A magyar törvények szerint ugyanis minden beruházás 0,9 ezrelékét előzetes régészeti kutatásra kell fordítani.
Az olykor sokatmondó névtelen leíráshoz kevés kétség fér.

A templom ugyanis királyi kápolna státussal rendelkezett.
A hetvenes évek közepén felröppent, megtalálták Árpád sírját, ám kiderült, tévedtek. A maradványok a római korból származtak. Természetesen a Volánbusz Rt.-t is meg kívántuk kérdezni az ügyben, ám a vállalat lapzártánkig nem válaszolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!