Hírek

2004.11.17. 06:53

Befektetőket fúrtak meg

Főhet a feje a Budaörsi repülőtér területére ácsingózó befektetőknek. Dr. Ságodi János egyetemi tanár egyéni kezdeményezésére a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) műemléki oltalomra javasolja a kifutópályát.

Lázin Mikós András

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Magánszemély kezdeményezte a védetté nyilvánítást, s siker lehet a vége. A budaörsi repülőteret a jövőben is a sportolók használhatják.
[/caption]Mint Győr Attilától, a KÖH védési osztályának vezetőjétől megtudtuk, az intézmény azért támogatta a kérést, mert úgy vélte, a repülőtér egyben képez valódi értéket. Korábban ugyanis csak a hangár és a felvételi épület állt oltalom alatt.

Az eljárási rend szerint a kérdés e hó végén kerül az államtitkári értekezlet elé. Ha itt jóváhagyják, a kulturális miniszter, Hiller István adhatja ki az erről szóló rendeletet.

– A műemléki védettségről szóló javaslatot tartalmazó levelet november harmadikán hozta ki a postás – mondta érdeklődésünkre Horvát Gyula, a Magyar Repülő Szövetség megbízott főtitkára. Hozzátette, a terület korábban már többször szerepelt befektetési célpontként. Most talán lenyugszanak a kedélyek. Ságodi János kérdésünkre kifejtette, a repülőtér füve alatt másfél méterre komoly műszaki emlék található. Jelesül egy Zsolnay-kerámiából készült vízelvezető alagcsőrendszer, amelyet a harmincas években fektettek le. Hozzátette, a budaörsi mintájára készült el a Helsinki melletti légikikötő, amelyet magyar mérnökök terveztek.

Megkerestük az egyik lehetséges beruházót, a Trigánit Rt.-t, amely a közelben már épít egy lakóparkot. A cég azonban nem kívánt nyilatkozni a műemlékké nyilvánítás ügyében.

Bárki kérhet oltalmat

A magyar jogszabályok szerint törvény adta jog az oltalomkérés. Dr. Ságodi János gazdagon él a lehetőséggel. Neki köszönhető többek közt az Eötvös és a Vörösmarty Gimnázium műemléki védettsége. Egy-egy eljárás néhány tízezer forintba kerül. A budaörsi repülőtéré például negyvenezret kóstált.

Dr. Ságodi János egyetemi tanár egyéni kezdeményezésére a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) műemléki oltalomra javasolja a kifutópályát. Lázin Mikós András -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!