Hírek

2004.11.19. 10:24

Bizalom a bizottságnak

Tegnap Strasbourgban megszavazták a José Manuel Barroso vezetésével megalakult Európai Bizottságot. Az új testület hétfőn lát munkához.

Toronyi A.

Az unió kormányaként működő bizottság elnöke az ülés előtt jóváhagyást kért a biztosokra. Az Európai Parlament (EP) képviselői közül 449-en igennel, 149-en nemmel voksoltak, 82-en tartózkodtak. Valamennyi magyar képviselő „igen” szavazatot adott le a strasbourgi ülésen.

A végszavazás előtt a képviselő-testület nagy többséggel jóváhagyott egy határozatot, amely lehetőséget teremt a biztosok visszahívására. Barroso azonban nem ért egyet azzal, hogy a parlamenti bizalommegvonás automatikusan vezessen az adott biztos lemondásához.

Az elnök jelezte: ha szükséges, kész további bizottsági változtatásokra a későbbiekben.
Daniel Marc Cohn-Bendit a zöldek képviseletében bírálta Barro-sót, mert a bizottság előző összeállítását ért kritikákat csak részben orvosolta. A Független Demokraták csoportja politikai múltjáért bírálta Kovács Lászlót, az észt Siim Kallast, Kroest, a francia Jacques Barrot-t és a brit Peter Mandelsont.

Az egyik felszólaló szerint Barroso egyelőre  „munkavállalási engedélyt kapott”. A szélsőjobboldali Le Pen kifogásolta, hogy az „exsztálinista” Kovács László és mások a testületben maradtak, miközben Barroso elérte a hitében és elveiben szilárd Rocco Buttiglione lecserélését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!