Hírek

2004.11.29. 06:25

Döntésre vár egész Ukrajna

Az ukrán parlament semmissé nyilvánította a választási eredményeket. Ma arról is dönt a legfelsőbb bíróság, feloszlatja-e a választási bizottságot.

Csák Elemér

Mielőbbi megegyezést sürgetett a tárgyalási folyamatban az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács. A Leonyid Kucsma távozó elnök vezette testület javasolta vasárnapi ülésén: gyorsítsák fel a távozó elnök, a hatalom, az ellenzéki elnökjelölt és a házelnök között folyó négyoldalú tárgyalásokat az elnökválasztás második fordulója után kialakult helyzet mielőbbi megoldása érdekében.

A tanács indítványozta: tekintsék megengedhetetlennek a parlament, a kormány és az elnöki hivatal, a minisztériumok és valamennyi olyan szerv munkájának akadályozását, amelyek működése elengedhetetlen a társadalom normális működéséhez. Tekintsék semmisnek a megyei és helyi tanácsok törvénytelen döntéseit és nyilatkozatait, és haladéktalanul vonják felelősségre e törvénytelen tettek elkövetőit.

A vitatott elnökválasztás győztesének kikiáltott Viktor Janukovics a keleti országrész regionális vezetői előtt felszólította híveit, hogy tartózkodjanak a szélsőséges lépésektől, mert senki nem bírja megállítani az erőszakot, ha kihull az első csepp vér. Kijevben az ellenzéki elnökjelölt a végső győzelemig való kitartásra szólította fel támogatóit. Viktor Juscsenko közölte: a nemzeti megmentési tanács azonnali hatállyal bűnvádi eljárást indít azok ellen a megyei vezetők ellen, akik részt vesznek a szakadár törekvések megvalósításában.

Ma arról is dönt a legfelsőbb bíróság, feloszlatja-e a választási bizottságot. Csák Elemér -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!