Hírek

2004.11.13. 01:38

Gyors megoldás kellene

Egyetértés alakult ki a két legnagyobb parlamenti párt vezetői között arról, hogy haladéktalanul alkosson törvényt az Országgyűlés a kettős állampolgárságról.

Toronyi A.

Javaslataikat az MSZP és a Fidesz politikusai a Magyar Állandó Értekezlet tegnapi budapesti ülésén ismertették. Hiller István MSZP-elnök elmondta: pártja a Gyurcsány-kormány most meghirdetett új nemzetpolitikájából kettőt, a külhoni magyar útlevelet és az úgynevezett szülőföldprogramot javasolja törvénybe iktatni. Orbán Viktor Fidesz-elnök szerint a törvény az „európai útlevélről” szólna, és tisztázná a kettős állampolgárság tartalmát. Egyetértés körvonalazódott a nagyobbik kormánypárt és a legnagyobb ellenzéki erő között abban is, hogy valamilyen formában bevonnák a sürgősségi törvényhozási munkába a határon túli magyarok képviselőit. Orbán Viktor szerint a Magyar Állandó Értekezlet vagy az általa felállított bizottság lenne a legilletékesebb arra, hogy megfogalmazza a felvázolt törvényjavaslatot. Hiller István pedig arról beszélt, az MSZP felkéri Szili Katalin házelnököt, hogy a törvényjavaslatok parlamenti vitájában tegye lehetővé a részvételt a határon túli magyarság képviselői számára is.

Nincs jogi akadály

A köztársasági elnök szerint nincs jogi akadálya annak, hogy a határon túli magyarok megkapják a magyar állampolgárságot. Mádl Ferenc úgy vélte: a kettős állampolgárság megadását a külhoni magyar közösségek történelmi igazságtételnek tekintik. „Arra szólítanám fel a választópolgárokat, vállaljanak közösséget azokkal a magyarokkal, akikkel a történelem egy nemzetbe rendezett minket.”

Boldogulás a szülőföldön

A magyar kormány szerint a magyarság érdeke a szülőföldön való boldogulás, amit elő kell segíteni – mondta a Máért-ülésen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Veszélyt jelent szerinte, ha valakik nem akarnak számot vetni a közös nemzeti-történelmi felelősséggel. A második kockázat az, ha valaki azt gondolja, hogy a döntéseknek nincsenek meszszebb ható következményei.

Nem írták alá

A kettős állampolgárságot támogató nyilatkozatot fogadott el a Magyar Állandó Értekezlet tagszervezeteinek többsége. A dokumentumot az MSZP és az SZDSZ nem írta alá. A nyilatkozat felkéri a magyarországi választópolgárokat, hogy a december 5-i népszavazáson minél nagyobb számban vegyenek részt, és mondjanak igent a kettős állampolgárságra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!