Hírek

2004.11.27. 00:26

Hatvan méter magasból ugrottak le

Négyen vetették le tegnap magukat Budapest legmagasabb lakóházáról. A tetőre felkapaszkodó rendőr sem tudta megakadályozni, hogy az elszánt fiatalemberek átmásszanak az állványokon.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="89"] Egymás után vetették magukat a mélybe. Sérülés nélkül megúszták.
[/caption]Szédítő a magasság, ahonnan ugrottak a srácok, mégsem lett baja senkinek. Megvédte őket a hátukon lévő ejtőernyő. Mind a négyen a Magyar Bázisugró és Ejtőernyős Sport Egyesület tagjai. Szabadidejükben házakra, kéményekre, sziklákra másznak, és ugranak. Miért? ,,Elég, ha felnézel a madarakra” – felelik a kérdésre.
Tegnap a zuglói Kassai téren álló 16 emeletes, 60 méter magas házat szemelték ki maguknak. Kishíján elmaradt a mutatvány. A ház gondnoka megsértődött, amiért késtek a srácok a megbeszélt időponthoz képest. Végül sikerült meggyőzni a gondnokot, hogy engedjen fel mindenkit a tetőre.
A kilátás odafentről szédítő. Amikor a bázisugró kiül a felállványozott épület korlátjára és ugrik, a látványtól minden jobb érzésű ember gyomra összerándul. A szabadesés nem tart sokáig, hamar nyílik az ernyő. Épp azért veszélyes épületről ugrálni, mert sokkal kevesebb idő jut a földet érésre. Sztajcsev Tamás (31) meséli, hogy egyszer velük tartott egy hivatásos ejtőernyős. Végül mégsem mert ugrani, annyira veszélyesnek tartotta a feladatot. Ketten már sikeresen földet értek a Kassai téren, amikor a tetőfeljáróban felbukkan a rend őre. Azért küldték, hogy akadályozza meg az ugrálást. A toronyugrók győzködik, nem lesz semmi baj.
Nyáron a Főtáv 200 méteres kéményére másztak fel. A legmagasabb pont, ahonnan ugrottak, Norvégiában egy ezerméteres szakadék volt. A Kassai téri toronyház a maga hatvan méterével a legalacsonyabb, ahonnan biztonsággal lehet ejtőernyőzni.

Hivatalosan nem kell tanfolyamot végezni

A bázisugrók civilben polgári foglalkozásokat űznek. Sztajcsev Tamás (31) fröccsöntő, Kovács Gergely (31) grafikus, Muskovszky András (30) ügyvéd, Verebes Gábor (25) pedig a textiliparban érdekelt. Magyarországon egyébként mintegy húszan vannak, de rendszeresen csak mintegy tízen ugrálnak. Ez a sport amúgy nem tartozik a legköltségesebbek közé. A hatkilós felszerelés ára kétezer dollár, amivel több százszor is lehet ugrani.

az elszánt fiatalemberek átmásszanak az állványokon.

Vajta Zoltán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!