Hírek

2004.11.22. 00:56

Kell lennie gyógyszernek

RÉMÜLET Olvasónk életmentő gyógyszerét kivonták a forgalomból. A klinikán egyhavi adagot kapott. Fél, hogy a jövőben nem jut hozzá az orvossághoz.

BAMA

A panaszosnak igaza van, az egészséghez és az élethez mindenkinek alapvető joga van, mondja dr. Kolláth György alkotmányjogász. Sok esetben sajnos az orvos vagy a gyógyszerész nem tájékoztatja megnyugtatóan a beteget a tényekről. Mert időnként valóban előfordul, hogy egy-egy gyógyszert kivonnak a forgalomból. A piacon azonban mindenképpen kell lennie olyan szernek, amely azonos hatóanyagot tartalmaz. Ha mégsincs helyettesítő készítmény, akkor haladéktalanul az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz kell fordulni. Nekik kötelességük beszerezni a gyógyszert. (Az OEP telefonszáma: 350-2001. Az ügyfélszolgálati iroda hétfőn, kedden, csütörtökön reggel 8 órától délután fél 3-ig, szerdán este fél 6-ig, pénteken déli 12-ig fogadja az ügyfeleket.)

Az elvi lehetőség mindamellett fennáll, hogy a beteg nem jut hozzá a szükséges orvossághoz. Végső esetben az Európai Bírósághoz fordulhat, amely kártérítésre kötelezheti a magyar államot – mondja dr. Kéri Tamás ügyvéd. – De mielőtt ezt tenné, alaposan tájékozódjon – teszi hozzá. S legfőképpen ne egyedül cselekedjen. Ügye képviseletével bízzon meg egy egészségügyre szakosodott ügyvédet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!