Hírek

2004.11.22. 00:54

Két városatya levelezése a budapesti fejlődésről

Dr. Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes levelet írt a kerületi polgármestereknek. Kérdése az volt, milyen beruházásokat terveznek 2007 és 2013 között. Dr. Derce Tamást, Újpest első emberét a kérdés kihozta a sodrából. Hét kerület 2005-ös költségvetését sem egyszerű elkészíteni a főváros forrásmegosztásnak nevezett elvonásai miatt – írtuk meg korábban. Közben megérkezett az a levél Újpestre, amelyben a főpolgármesteri hivatal a kilenc évre előre tervezett beruházásokról érdeklődik. A városatyák tanulságos levélváltása úgy került a Reggel birtokába, hogy értesültünk róla és elkértük. A lényeget ragadtuk ki belőle.

Izing Antal

dr. Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes:
Tisztelt Polgármester Úr! A közösségi támogatások mértékének jelentős növekedése várható a 2007 és 2003 közötti uniós költségvetési időszakra. … Szeretnénk összehívni a kerületek polgármestereit vagy az általuk kijelölt személyeket egy tájékoztató megbeszélésre, melyre meghívtuk dr. Baráth Etelét, a Nemzeti Fejlesztési Hivatalt felügyelő politikai államtitkárt.
Derce Tamás, Újpest polgármestere:
Tisztelt Főpolgármester-helyettes Úr! … Ma Budapest úgy néz ki, mint az a tinédzser, akit az osztálytársai szakadtra vertek, minden lóg rajta. Budapest ma egy elhagyott gyerek, akivel a szülei nem elég hogy nem törődnek, de még rugdossák is. Nem megengedhető az a luxus, hogy Budapestnek még egyszer amatőr főpolgármestere legyen. Végtelenül unom a semmihez nem értő, de a semmit profi szinten előadó, úgynevezett felelős politikusokat. Azokat is unom és azokat is megvetem, akik ezeket hatalomra juttatják, és a hatalomban tartják.

dr. Bakonyi Tibor:  Nem célom olyan – általam parttalannak tekintett – vitákba bocsátkozni, amelyek gyűlöletkeltéssel és dogmákkal próbálnak megfertőzni egy jelentős és hosszú távra szóló együttműködést.
Derce Tamás:  Levelem az Ön megítélése szerint gyűlölködéssel teli, mire én azt mondom, hogy ez egy jó nagy marhaság. … Nagyon megkérem, ne kezeljen olyan alacsony szinten, hogy pártszlogeneket ír nekem: „lendületben az ország”. A versenyló van lendületben, meg a Lajos bácsi, mikor szalad a pincébe piálni, meg számtalan politikus, mikor hülyeségeket beszél.
dr. Bakonyi Tibor: Magyarország válaszúthoz érkezett: vagy kihasználja az Európai Unió kínálta lehetőségeket, vagy önerőből, segítség nélkül fejlődik és áll helyt a nemzetközi versenyben. Ezért indult el az a munka, amellyel Magyarország sikeresen lehívhatja a rendelkezésre álló támogatást.
Derce Tamás: A szándékát értem, de a feltételek Magyarországon nincsenek meg. Európában az önkormányzatok minimum három évre előre tudják éves költségvetésüket, pontosabban az állami támogatás végöszszegeit. De mennyire tisztességes ez a dolog, szabad-e magunkat és a világot becsapni?
dr. Bakonyi Tibor:  A cél egy sikeres, versenyképes és élhetőbb ország megteremtése …, ahol nincsenek létfenntartási gondok, ahol az élet nem a mindennapi megélhetésért folytatott küzdelmet jelenti, hanem tartalmas és biztonságos létformát.
Derce Tamás:  Én azzal sem kívánom untatni Önt, hogy mennyire fontos az Európai Közösség ennek a szerencsétlen országnak. Hogy én mennyi mindent tényleg megtettem volna azért, hogy ne ilyen kiszolgáltatott helyzetben legyünk. Hogy ne kövesse el azt a sok ostobaságot a két kormány, azaz az Orbán- és a Medgyessy-kormány, és ezek nyomvonalán haladva a főváros. A bajok elkerüléséhez szakmai tudás, megfelelő önértékelés, hozzáértés és mindenekelőtt tehetség, tehetség, tehetség kellett volna és kell. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!