Hírek

2004.11.12. 01:01

Kölcsönadják a rangos címet

Magyarország és Németország tehet javaslatot arra, melyik városa birtokolhatja 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Steiner K.–Nagy V. Zs.



Az országon belül a jelöltek egymással versengenek a lehetőségért. Az előpályázatok leadási határideje 2004. december 31. Magyarországon 10 település száll ringbe, Budapest mellett Pécs, Debrecen, Eger, Győr, Sopron, Kecskemét, Kaposvár, Veszprém és Miskolc. Schiffer János főpolgármester-helyettes nemrég kijelentette: amennyiben a főváros nyeri a pályázatot, egy-egy hónapra átadja a címet néhány pályázónak. Mesterházy Balázs, a kulturális tárca miniszteri biztosa szerint nincs törvényes akadálya a „kölcsönbeadásnak”. Schiffer János a Reggelnek azt mondta, ha a főváros valóban nyer, elsősorban az agglomeráción kívül eső városoknak szeretné átadni az Európa Kulturális Fővárosa nevet. Még ha csak rövid időre is. A környező településeket amúgy is bevonják a 2010-es programokba.
Schiffer közölte, hamarosan két kutatást is indít Budapest, melyek alapján megállapítják majd a programok fő irányvonalait.

Eurómilliók

A főváros már eddig is több százezer forintot költött a pályázatra. A készülő kutatások több millióba kerülnek majd. Ha Budapest nyer, 7-30 millió eurót költ majd a 2010-es programokra. Ebből mindössze 1 millió eurót biztosít az EU, a fennmaradó összeget 1/3-1/3 arányban a főváros, a kormány és a magánszféra állja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!