Hírek

2004.11.24. 01:14

Milliárdosok jótéteményei

A Földön hatvanmillió emberre jut egy milliárdos. Persze nem forintban. Dollárban. Akadnak közöttük, akik luxusköltekezésükkel hívják fel magukra a figyelmet. De szerencsére olyanok is, akik vagyonukat jótékony célokra is használják. Vagy a világot szeretnék jobbá tenni.

Bán Károly

A jótékony milliárdosokról készített egy huszonötös listát a Financial Times. Azok kerülhettek be, akik megpróbálnak valami maradandót alkotni.

Ted Turner, aki nincs az első hatban, egymilliárd dollár kölcsönt nyújtott az ENSZ-nek emberbaráti szeretetből. Az ötödiknek rangsorolt Gordon More, az Intel társalapítója Amerika 10 legnagyobb ösztöndíjakat osztogató alapítványát hívta életre. 2001-ben pedig egykori iskolájának, egy kaliforniai intézetnek adományozott 600 millió dollárt. Nicholas Frank Oppenheimer, egy dél-afrikai gyémántbirodalom jövedelméből az ország politikai és gazdasági reformjait támogatja. A lista tizedik helyezettje Jeff Bezos pedig 4,3 milliárd dolláros magánvagyonának nem kis részét annak szenteli, hogy égi járműveket fejlesszen ki, amelyek tartós jelenlétre képesek a világűrben. Szerinte ugyanis az emberiség jövője a földön kívül van.

Jótékony top tíz (milliárd dollár)
  1. Bill Gates 46,6
  2. Rupert Murdoch 6,9
  3. Soros György 7,2
  4. Silvio Berlusconi 10,0
  5. Gordon More 3,8
  6. Steve Jobs 2,6
  7. Nicholas Frank Oppenheimer 4,4
  8. Michael Bloomber 10,0
  9. Ted Turner 1,9
10. Jeff Bezos 4,3

A jó gazdagok listáját a Microsoft alapítója, Bill Gates vezeti, mesés 46,6 milliárd dolláros vagyonával. A „Bill és Melinda Gates Alapítvány” 27 milliárd dollárt kezel, s elsősorban a világ legszegényebb országaiban élők életkörülményeinek javítására fordítják pénzüket. Az AIDS, a malária és a hepatitis B elleni küzdelem jelenti a jótékonyság fő csapásirányát.

Az összeállítás a második helyen a világ legnagyobb médiamogulját, az Ausztráliából Amerikába áttelepülő Rupert Murdoch-ot említi. Öt kontinensen 175 újság és jó néhány szatellit televízió van a tarsolyában. Vagyona 6,9 milliárd dollár. Nem adakozó típus, inkább saját szócsöveit használja arra, hogy történelmet csináljon. Rengeteg pénzt áldozott arra, hogy az iraki háború mellett érveljen.

Ellenben a harmadik helyet megszerző Soros György közjógyakorlása minden gyanú felett áll. Vagyonának jelentős részét arra áldozza ma is, hogy megmutassa a posztkommunista országok számára a kivezető utat. Vagyonát 7,2 milliárd dollárra becsülik. Az első nagy jótékonysági alapot még 1973-ban, a másodikat, amelyik a kelet-európai országokat támogatja, 1993-ban hozta létre.

A lista negyedik helyén lévő Silvio Berlusconi 40 év alatt szorgoskodta öszsze az üzleti világban 10 milliárd dollárra rúgó vagyonkáját. Ma már azt is megengedheti magának, hogy miniszterelnök legyen. Hosszú ideje patronálja a világ egyik elit klubját, az AC Milant. Nem adakozással, törvénycsinálással harcol. A bírákkal, a maffiával.

Michael Bloomberg 5 milliárd dolláros vagyonából 100 millió dollárral támogatta egykori iskoláját, a John Hopkins egyetemet. Ő indította el a nyilvános helyeken történő dohányzás elleni harcot New Yorkban. Aktív támogatója a művészetnek és a jótékonysági kezdeményezéseknek. Vagyonát 1981-ben egy 10 millió dolláros végkielégítésből alapozta meg.

Az Apple számítástechnikai vállalat társalapítója Steve Jobs, 2,6 milliárd dolláros magánvagyonnal. Saját filmstúdiója van, ahova a szegény gyerekek ingyen mehetnek be. Vagyona azért nem nagyobb, mert sohasem érdekelte a pénz, a közjóra, adományokra mindig kapható. A stúdiójából kikerülő termékekkel újra lázba hozta az animációs filmek széles körű közönségét.

Demján Sándor, a leggazdagabb magyar, becsült vagyona 45 milliárd forint. Nevét a Skála révén ismerte meg az ország. Első millióit egy privatizációs pályázatnak köszönheti. Ma már a WestEnd City, a Pólus bevásárlóközpont mellett a TriGránit résztulajdonosa. A Prima Primissima Díj megalapítója. Vagyona döntő részét a kultúrára és árva gyerekekre kívánja hagyni.

Bojár Gábor, egy tőzsdei cég, a Graphisoft elnöke és legnagyobb tulajdonosa. Vagyonát 6 milliárd forintra taksálják. Közép-Európa tíz legsikeresebb vállalkozója közé sorolta a Wall Streat Journal. Több matematikaoktatást segítő alapítványt támogat, Széchenyi-díjának összegét is erre a célra ajánlotta föl. Évente tízmilliós nagyságrendben támogatja a tehetségeket.

Somody Imre neve a Pharmavittal és a Plussz pezsgőtablettával fonódott össze. Később sütőüzemet vásárolt, tojásgyárat alapított. Becsült vagyona 5 milliárd forint. Somody kezdeményezte Veresegyházán egy egészségügyi központ létrehozását, amelyet magánvagyonából félmilliárddal támogatott. A tudományos élet egyik bőkezű mecénása, a Bolyai-díj egyik alapítója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!