Hírek

2004.11.17. 07:22

Négypárti a kettős állampolgárságról

BAMA

A tegnapi négypárti megbeszélést mindenki eltérően értékeli. A vezetők sikerként könyvelik el, hogy jövő kedden ismét tárgyalni fognak. Kocsi László, az MSZP képviselője: ha a népszavazáson elfogadják a kettős állampolgárság bevezetését, meg kell határozni a határon túl élő magyarok jogait, kötelességeit.

Ha az elutasító szavazatok kerülnek többségbe, akkor a kormány szülőföldprogramját kell azonmód pontosan kidolgozni.  A Fidesz a nemzeti öszszetartozás törvényjavaslatát dolgozta ki. Eszerint minden külhoni magyar teljes értékű hazai útlevelet kapna. De az egészség-, társadalombiztosítási jogosultságok csak a Magyarországon élő járulékfizetőket illetnék meg.

Az SZDSZ szerint aki tud, menjen el szavazni, de mondjon nemet. Ha mégis az igenlők kerülnek többségbe, akkor a külhoniak mindenben legyenek egyenrangúak velünk.  Az MDF olyan javaslatot dolgozott ki, amely alkalmas lehet a határon túli magyarok és az anyaország kapcsolatának végleges rendezésére – állítja Herényi Károly frakcióvezető.

A katolikus püspöki konferencia igenre buzdítja híveit. n S. B.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!