Hírek

2004.11.30. 06:55

Perben az úttörő köztársaság

Címkék#Vélemény

Csillebérc ma is fogalom. Most azért beszélnek újra róla, mert az évek óta tartó pereskedés után sem derült ki: kié az, ami annak idején a rendszer jelképének számító úttörőké volt.

Lengyel J.–Nagy E. D.

[caption id="" align="alignleft" width="235"] A legrangosabb vendégek is meglátogatták az úttörőket. Kádár János, a párt első titkára a szövetség vezetőinek társaságában az őrsi zászlót szemléli.
[/caption]Most – a tulajdonjogot tisztázó jogerős döntés hiányában – még mindig az úttörőké… Az úttörők pedig úgy viselkednek, mintha tulajdonosok lennének. Kevesen tudják, hogy a tábor annak idején két hónap alatt épült fel.

A rendszer próbája volt. Minden követ megmozgattak, hogy a megfelelő építőanyag határidőre a helyére kerüljön. Azt mutatta be, hogy Magyarországon milyen jó soruk van a gyerekeknek. Az úttörő-köztársaságot és a hozzá tartozó úttörővasutat 1948. július 30-án adták át.

Az úttörővárost a főváros, a vasutat a Gerő Ernő vezette Közlekedési Minisztérium építette.

A 208 holdas Csillebérci Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Tábor eredetileg az Úttörő-köztársaság, majd a Csillebérci Úttörőtábor nevet viselte. Területén van stadion, színpad, egészségház, uszoda. 1968-ig az úttörővasutasok is itt töltötték kéthetes nyári táborozásukat.

Nem véletlen, hogy az ingatlan privatizációja magára vonta a figyelmet. Két perben is szerepel az egykor szebb napokat látott létesítmény neve.
Szerdán az egyik eljárásban döntés születhet. Ebben a Magyar Úttörő Szövetség elnöke, Rácz Péter felmentésre számít.  A döntést késleltetheti, hogy a vádlott és védője újabb bizonyítási indítványt terjeszt elő. A főúttörő ellen 2002-ben, Rogán Antal fideszes képviselő feljelentése alapján indult eljárás.



A honatya szerint a szövetség a feltételezett piaci árnál jóval kevesebbért, 15 millió forintért adta el a csillebérci vadászházat 1999-ben. A telekkel együtt értékesített ingatlan a vádhatóság szerint 94 millió forintot ér. Rácz az értéket nem vitatta, ám szerinte ezt meg kell különböztetni az ártól. Ezt viszont a piaci viszonyok alapján lehet csak meghatározni. Hogy ezt a bíróság is így ítéli-e meg, az szerdán dől el.

Közben újrakezdődik a Fővárosi Bíróságon a tulajdonjog kérdését tisztázó per.

A csillebérci vagyont a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) 1989-ben a Magyar Úttörők Szövetségének ajándékozta. Ezt az ajándékozási szerződést az Orbán-kormány idején, 2000 nyarán bíróságon megtámadták. A magyar állam nevében eljáró Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) úgy ítélte meg, hogy a szerződéskötés időpontjában az ajándékozó már nem is létezett.  

Az év elején a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletében érvénytelennek nyilvánította a tábor elajándékozásáról szóló, 1989-es szerződést. Az ajándékozási iratok semmisnek tekinthetők, a bíróság azonban az ingatlan tulajdonjogát nem rendezte. A döntést a másodfokon eljáró ítélőtábla is helybenhagyta.

Rácz Péter, a Magyar Úttörők Szövetségének elnöke lapunknak tegnap utalt arra: bár az írásbeli ítéletet nem ismeri, az ítélőtábla szóbeli indoklásában új eljárásra kötelezte a Fővárosi Bíróságot. Azt ugyan kimondták, hogy az ajándékozási szerződés semmis, ám a jogkövetkezményekről, így a tulajdonjogról sem döntöttek.

Derüljön ki, hűtlenül kezelték-e a vagyont

Rogán Antal, a Fidesz alelnöke annak idején az ügyészséghez fordult a tábor egy részének értékesítése miatt. A politikus ugyanis megkérdezte a szakembereket. Ők pedig megerősítették azt, hogy a környéken levő ingatlanok forgalmi értékének töredékéért adta el az úttörőszövetség az épületegyüttest. Ráadásul a szövetség bérleti díjat fizet a vevő Bau-Bérc Kft.-nek. – Az értékesített 2700 négyzetméteres területen álló 200 négyzetméteres luxuslakóházban Rácz Péter, a Magyar Úttörők Szövetségének elnöke lakik – állította Rogán Antal. Nem politikai botrányt akart kirobbantani Rogán, amikor az ügyészséghez fordult. Az a cél vezette, hogy kiderüljön: a Magyar Úttörők Szövetségének vezetője hűtlenül kezelte-e a rá bízott csillebérci tábort. Ha az üdülőközpont egy részét valóban mélyen a piaci ár alatt értékesítették, akkor az úttörőknek vissza kell adniuk a tábort az államnak, mert ezzel bebizonyosodott, hogy képtelenek azt eredeti funkciójá

Az úttörők elnöke ártatlannak vallja magát

Rácz Péter azt mondta lapunknak, minden olyan szakember, aki kicsit is ismerte az ügyet, megjelent a bíróságon. Hozzátette: a tanúk és az okiratok is alátámasztják ártatlanságát. Az újabb bizonyítási kérvények a rendőrségi szakvélemény megalapozatlanságát támasztanák alá. Rácz szerint a vád alapját képező iratok úgy készültek, hogy az illetékesek nem is jártak a helyszínen. Rácz azt hangoztatja: a nehéz gazdasági helyzetben levő szövetségnek nem volt más kiútja, csak az értékesítés. Így sikerült megmenekülniük attól, hogy a tábort elárverezzék. Az ingatlant három évig hirdették, érdeklődő ugyan akadt, de vevő nem. Illetve 1999-ben a Bau-Bérc (a cégben Rabb Attila, Rácz unokatestvére is tulajdonos).

Az elnök hozzátette: rokona csak az adásvétel után szerzett részesedést a cégben.

A szövetség az értékesítés után is az épületben maradt.

A felújított épületet tovább bérlik. Maga Rácz is itt intézi a szövetség ügyeit. Hetente három-négy napot tölt itt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!