Hírek

2004.11.26. 00:50

Politikusok csatáztak, de Atkári marad

Lemond Atkári János vagy nem? Ez volt a főváros működése szempontjából legfontosabb kérdés a csütörtöki közgyűlés napirendjében.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="153"] Atkári János főpolgármester-helyettes azt mondta, ő nem akart lemondani
[/caption]A szabad demokrata Atkári és a szocialista főpolgármester-helyettes, Schiffer János két színház támogatásán különbözött össze.
A Demszky Gábort távollétében helyettesítő főpolgármester-helyettes távozásának okáról különböző hírek jelentek meg az utóbbi napokban.
Az egyik szerint azért menne Atkári János, mert Demszky a főjegyző hatáskörébe utalta a forrásmegosztás vitájának elrendezését. Atkárit tette felelőssé azért, hogy a főváros vezetése és a kerületek között elmérgesedett a helyzet. Egy másik hír szerint a fővárosi MSZP
vívja csatáját az SZDSZ-szel, amelynek igazi tétje nem is Atkári. A főpolgármester ellehetetlenítése, megbuktatása.
A Reggel kérdésére Atkári kijelentette, egyáltalán nem kívánt lemondani. Eljárási kifogása volt a Radnóti Miklós és a Katona József Színház eseti támogatásával kapcsolatban.
Az erről szóló anyagot Schiffer János (MSZP) kulturális főpolgármester-helyettes terjesztette be. A két városvezető csak abban értett egyet, hogy a színházak nem saját hibájukból kerültek pénzügyi válságba. Abban már nem, hogyan kell azt megoldani.
– Nem volt szabályszerű Schiffer János előterjesztése.
A kulturális bizottság szerdai ülésén azonban módosító javaslattal állt elő. Ez a főváros gazdálkodása szempontjából is elfogadható – összegezte röviden a történteket lapunknak Atkári.
Schiffer szerdai módosítása valóban jelentősen különbözik eredeti előterjesztésétől. Korábban ugyanis két megoldást javasolt a színházak támogatására, de az egyiket visszavonta. Ez arra kérte volna a közgyűlést, eseti jelleggel vegye át a főpolgármestertől a kulturális tartalék feletti rendelkezési jogot.
Majd az átruházott keretből juttasson a Katonának tíz-, a Radnótinak nyolcmillió forintos többlettámogatást. Erre azonban nem került sor, a politikusok példamutató egyezségre jutottak. Schiffer visszavonult, Atkári a helyén marad és a főpolgármester jogaiba sem avatkoztak be.
A képviselőknek sikerült úgy dönteniük, hogy nemcsak a kulturális tartalékot csapolták meg tizennyolcmillióval, hanem a színházi alap céltartalékát is tízmillióval.

Botrányos előterjesztés az ebédszünet előtt

Súlyos kritikákkal kellett szembesülnie a közgyűlésen Bakonyi Tibornak. Másfél órája tartott az ülés, amikor az EU-ügyekért felelős főpolgármester-helyettestől származó előterjesztést osztottak ki a képviselőknek. A dokumentum a 2007 és 2013 között megvalósuló többmilliárdos beruházások előkészítéséről szólt. Nagy volt a sietség. A jelenlévők fele még kézhez sem kapta, amikor Szolnoki Andrea már szavazásra tette fel a kérdést. Bakonyi azzal indokolta a rohamtempót, hogy november30-ig meg kell jelölniük, milyen környezetvédelmi és közlekedési programokhoz kérnek EU-s támogatást. Az ellenzéki képviselők méltánytalannak tartották, hogy ekkora jelentőségű ügyekről az ebédszünetig kell dönteniük. Sasvári Szilárd (Fidesz– MKDSZ) azt kérdezte Bakonyitól, mióta van ismerete a dokumentum badásának határidejéről. A főpolgármester-helyettes egész pontosan azt felelte: „a szűk közelmúltig”.

Huszonötmillió EU-központra

Decembertől a főváros veszi át az Európai Tájékoztatási Központ működtetését. November 30-án ugyanis véget ért az ezt finanszírozó PHARE-program. Az iroda működése eddig évente 81 millió forintba került, a főváros kezelésében azonban 50 millióból meg tudják oldani.

A Miniszterelnöki Hivatal vállalta, hogy állja a költségek felét, ha Budapest biztosítja a másik felét. Az együttműködésre a MEH kérte a fővárost a következő indokokkal: „tekintettel a központban folyó kommunikációs munka értékeire, célszerűnek tűnik tevékenységük folytatását biztosítani… Ezzel tovább erősödik a városháza nyitottsága, a lakossággal való direkt kapcsolata”. A főváros közgyűlése tegnap a Radnóti és a Katona József színház többlettámogatásával együtt szavazta meg az iroda működésének fedezetét. Az általános tartalékból fizet ki huszonötmillió forintot az igazgatási apparátus kiadásaira.

Zsidai Péter -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!