Hírek

2004.11.11. 07:00

Táncdalénekesből szivacskirály

Parcsami Gábor

Németh Lehel nevét az ötvenes évek végén együtt emlegették Honthy Hannáéval és Latabár Kálmánéval. Feledhetetlen slágerei közé tartozik a Reszket a hold..., a Nékem csak Budapest kell és a Lehet, hogy szép nem vagyok. – Csupán az életem ezredrészét meséli el a Csak egy emlék… című könyv – mondja Németh Lehel. – Ha valaki arra vállalkozna, hogy teljesen feltérképez, annak nagyon nehéz dolga lenne. Nem is tartottam soha fontosnak, hogy rólam könyvet írjanak. Végül mégis engedtem a szerző, Zoltán János unszolásának. Arra gondoltam, hogy valami maradjon belőlem a gyermekeimnek és az unokáimnak.
A kötet annál érdekesebb, mivel a táncdalénekesről semmiféle anyag nem található még a lexikonokban sem. Miután 1965-ben Kanadába disszidált, dalai tiltólistára kerültek. Minden róla szóló írásos dokumentumot és fotót megsemmisítettek. Most megtudhatjuk, miért hagyta el az országot, s hogyan lett egy szivacsokat gyártó cég tulajdonosa.
– Amikor 1989-ben hazajöttem, és barátaim hosszas unszolására újra színpadra léptem, nem volt bennem semmi izgalom. Már nem akartam bizonyítani senkinek – meséli Németh Lehel. – Azóta sem akarok fellépni, csupán barátaim bírnak rá néha a szereplésre – teszi hozzá.

Németh Lehel

Sepsiszentkirály, 1932. július 7.

1945-ben a család Magyarországra költözik

1957-től lép fel táncdalénekesként

1964-ben elhagyja az országot, és Kanadában telepedik le

1989-ben Dobos Attila hívására hazajön

1990 óta Lakiteleken él

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!