Hírek

2004.11.05. 07:28

Télen nem lesz kilakoltatás

Nem cél az amúgy is feszült, téli hajléktalan-helyzet fokozása, ezért kéri a főpolgármester a kilakoltatások téli felfüggesztését. A kerületek partnerek a kezdeményezésben.

Steiner Kata

[caption id="" align="alignleft" width="259"] Négy éve törvény szabályozza, hogy Budapesten télen kit lehet és miért kilakoltatni. Gyermekes családokat nem.
[/caption]Egyetlen ember sem fagyhat meg télen Budapest utcáin – áll
a főpolgármester felhívásában. Demszky Gábor szerdán kérte a fővárosi kerületek polgármestereitől, hogy idén is függesszék fel a kilakoltatásokat a téli időszakban. Törvény rendelkezik arról, hogy december 1. és március 1. között nem lehet az embereket kitenni az utcára. A bírósági végrehajtásról szóló törvény tavalyi módosítása előírja ez kire nem vonatkozik. Eszerint ebben az időszakban kizárólag az önkényes lakásfoglalók és a rendbírság fizetésére kötelezettek lakoltathatók ki. Demszky arra kéri a polgármestereket, hogy maradéktalanul tartsák be a törvényt, de a paragrafusok mellett az emberiességi szempontokra is figyeljenek.

A tél eleve kritikus időszak, sokan jönnek fel vidékről Budapestre a túlélésért, a hajléktalanszállók megtelnek, annak ellenére, hogy az elmúlt években többszázmillió forintot költött a város vezetése az átmeneti otthonok fejlesztésére. A városvezetés nem látja értelmét, hogy a főváros maga feszítése tovább a húrt azzal, hogy télen „küld utcára” embereket, családokat. Egyrészt, mert ez nem megoldása a problémának, másrészt nem akarják fokozni az amúgy is kritikus hajléktalanhelyzetet.

Szerencsére a kerületi önkormányzatok – csakúgy mint az elmúlt néhány évben – támogatják a főpolgármester kezdeményezését. Bár van eltérés a kerületek szociális érzékenységében, mind a 23 fővárosi polgármester partner a kilakoltatások halasztásában.

Szűkösek a városháza lehetőségei

– A tél komoly gond, sajnos szűkösek a lehetőségeink – mondta Ikvai Szabó Imre a fővárosi szociális és lakásügyi bizottság elnöke, a Reggel kérdésére. – Nem célunk, hogy rontsunk a főváros szociális helyzetén.

Évente körülbelül ezer embert lakoltatnak ki Budapesten, és bár ez a kerületi önkormányzatok jogköre, a főváros igyekszik gondoskodni, de legalábbis segíteni a rászorulókon. Ikvai közölte:

a gyermekes családok esetében szigorú törvényi rendelkezések vonatkoznak a kilakoltatásra, lehetőséget kell nyújtani a helyzet „normális” rendezésére és szociális munkások is felkeresik őket. A gyermektelen családok elhelyezése megoldott az elnök szerint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!