Hírek

2004.11.13. 01:42

Temetésből tömegtüntetés, zavargások

Iszlám szokás szerint pénteken napnyugta előtt Rámalláhban eltemették Jasszer Arafatot. A gyászszertartást beárnyékolta, hogy palesztinok tízezrei gyűltek össze. A zavargásokat rendfenntartók fékezték meg.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="350"] fotó: Reuters
[/caption]Gyászolók tízezrei rohamozták meg pénteken Rámalláhban a Jasszer Arafat holttestét szállító helikoptert. Az elhunyt palesztin elnök koporsóját csaknem fél órán keresztül nem tudták a gépből kivenni. A tömeg megrohamozta Arafat főhadiszállásának részben szétrombolt területét. Súlyuk alatt összedőlt egy faépület, amely többeket megsebesített. A rendfenntartó erők fegyvereikkel a levegőbe lövöldöztek, hogy megfékezzék a népet. A szertartást lerövidítették. Valaki a tömegből letépte a koporsót fedő palesztin zászlót, helyére az Arafat által mindig hordott kendőt, kefíját dobott. Rámalláhban gépkocsiba rejtett pokolgép két embert megölt.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] foró: Reuters
[/caption]Arafat fakaporsóját kőszarkofágba helyezték, mert hívei nem mondtak le arról, hogy egyszer újratemethetik Kelet-Jeruzsálemben. Arafat ugyanis azt jelölte ki végső nyughelyéül, de Izrael nem járult hozzá a kívánság teljesítéséhez. Az ideiglenes sírhelyet a palesztin elnök főhadiszállásának, Mukatának az udvarán alakították ki.
A rámalláhi temetést megelőzően péntek délelőtt Kairóban búcsúztatták hivatalosan Arafatot, aki csütörtökön egy Párizs melletti kórházban hunyt el.

Az egyiptomi fővárosban a világ számos vezető politikusa vett részt a szertartáson. Az Európai Uniót a külügyminiszterek képviselték, köztük Somogyi Ferenc, a magyar diplomácia irányítója. Német kollégája, Joschka Fischer azonban a kairói katonai repülőtéren a nagy tumultusban elmulasztotta a hivatalos rendezvényt.

Egyiptom legmagasabb muszlim méltósága, az el-Asar-mecset rektora, Mohammed Szajed Tantavi sejk mondott az el-Galá katonai klub területén kétperces halotti imát. Ezt követően nyolc egyiptomi katonatiszt vitte Arafat koporsóját a el-Asar-mecset előtti térre, ahol az elhunyt ugyanolyan katonai tiszteletadásban részesült, mint 1981-ben a meggyilkolt Anvar Szadat egyiptomi elnök.

Párizsba ment meghalni

A palesztin nép atyjának tekintette Arafatot, ezért szélsőségesek megnehezteltek rá, amiért nem hívei körében halt meg. A párizsi gyógykezelést az a gyanú indokolta, hogy az elhunyt elnököt Izrael megmérgezte. Korábban izraeli politikusok annak adtak hangot, hogy likvidálni kell Arafatot. Ahmed Jaszin sejket Izrael célzott rakétatámadással megölte.

Konferenciát kezdeményez az EU

Tanácskozást hívott össze az Európai Unió az arab világ és Izrael képviselőinek részvételével, hogy megvitathassák a közel-keleti békefolyamat helyzetét a Jasszer Arafat palesztin vezető halála utáni helyzetben – jelentette be Javier Solana, az EU külpolitikai főmegbízottja. A november 29-én és 30-án Hágában tartandó külügyminiszteri értekezletre meghívott tizenkét küldöttség között szerepel többek között Egyiptom, Izrael, a Palesztin Hatóság, Szíria, valamint megfigyelőként Libanon.

Újrakezdésre szólított fel Peresz

Kapcsolataik újrakezdésére szólította fel az izraelieket és a palesztinokat Jasszer Arafat palesztin elnök halála után az izraeli ellenzék vezetője, Simon Peresz volt miniszterelnök. Az Izraeli Munkapárt elnöke a zsidó telepek felszámolását és teljes kivonulást követelt az összes palesztin területről. A palesztinoknak „le kell térniük a terror útjáról” – emelte ki. Peresz külügyminiszterként a később meggyilkolt Jichák Rabin miniszterelnökkel és Arafattal együtt kapott Nobel-békedíjat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!