Hírek

2004.11.22. 01:05

Tito bunkereinek halálos titka

Belgrád nem működik együtt a hágai nemzetközi törvényszékkel: huszon-egy vádlott továbbra is szabadlábon van.

Szabó Palócz A. – Gyulay Z.

Carla del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze októberben Belgrádban járt. Szerbia együttműködési készségéről a hét elején nyújtja be jelentését Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak. Belgrád és Hága kapcsolata egy évvel ezelőtt romlott meg. Akkor tette közzé az ügyészség a tábornokok elleni vádiratokat. Azóta mind nagyobb nyomás nehezedik Szerbiára. A svájci jogásznő ugyanis mind ez ideig hiába követelte a szerb háborús bűnösök kiadatását.

Az azóta meggyilkolt Zoran Djindjics szerb miniszterelnök az akkori államfő, Vojiszlav Kostunica ellenében adta át Hágának Szlobodan Milosevics diktátort. Jelenleg Kostunica a szerb miniszterelnök. Még mindig találgathatunk: kiszolgáltatja-e a tábornokokat, vagy továbbra is megengedi, hogy 4-5 ember túsza legyen az egész ország. Kostunicának elsősorban saját, Hágával kapcsolatos ellenszenvén kell úrrá lennie. Úgy tetszik, a nemzetközi nyomás ebben áldásos hatással lehet rá, de egyhamar aligha fogja követni meggyilkolt elődje példáját.

A nemzetközi közvélemény közben azt találgatja, hol is bujkálhatnak a háborús bűnösök. Mindinkább sokak meggyőződésévé válik, hogy Tito egykori bunkereiben, a Topcsider városrész titkos alagútjaiban rejtőzködnek. Ezt látszik alátámasztani az a két rejtélyes gyilkosság, amelynek két fiatal szerb katona volt az áldozata. Állítólag azért kellett meghalniuk, mert ott látták a nemzetközileg körözött személyeket.

Belgrád „Rózsadombja”, a Topcsider

Török szó, perzsa közvetítéssel, jelentése: Ágyúvölgy. Belgrádot a törökök 1521-ben ágyúkkal rohamozták meg, a név erre emlékeztet. Milos Obrenovics herceg 1831-ben építette meg itt a palotáját, amely később a jugoszláv vezetők rezidenciája lett. Számos alagút és bunker húzódik alatta. Állítólag a bukott diktátor, Szlobodan Milosevics esetleges meneküléséhez titkos metróvonallal kötötték össze a belgrádi repülőtérrel.

Orosz búvóhely?

Oroszországban bujkál Radovan Karadzsics, a boszniai Szerb Köztársaság volt elnöke – állítja a Ljiljan című boszniai hetilap. Karadzsicsot „egy timföldet szállító hajón juttatták ki” az elmúlt hetekben Újvidéken keresztül – írta az újság boszniai és szerb biztonsági körökre hivatkozva. Karadzsics volt vezérkari főnöke, Ratko Mladics pedig a lap szerint Kostunica és a szerb– montenegrói katonai vezetés védelmét élvezi.

Seselj megsértődött

Vojiszlav Seselj vajda, a Szerb Radikális Párt (SRS) háborús bűnökkel vádolt elnöke ismét a Nemzetközi Törvényszék elnökének menesztését követelte. Mindezt emberi jogainak megsértésével indokolta. Szerinte Theodor Meron nem méltatta válaszra folyamodványait, önkényesen és jogtalanul módosítgatta vádiratát. Seselj a titói Jugoszláviában a jogi tudományok legfiatalabb doktora volt, és már Carla del Ponte kizárását is követelte.

Szabó Palócz A. – Gyulay Z. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!