Hírek

2004.11.27. 00:54

Tüntetések és tárgyalások

Az ellenzék körbezárva tartja a kormányépületeket Kijevben. Kucsma leköszönő elnök külföldi vezetőkkel és a választások két elnökjelöltjével tárgyalásokat kezdett.

Csák E.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Rendőrakadémisták néznek farkasszemet Kijevben a kormányépületeket őrző, pajzsokkal felszerelt rohamrendőrökkel
[/caption]Pénteken Kijevben a még hivatalban lévő Leonyid Kucsma államfő a közvetítésre felkért külföldi politikusokkal, valamint a szembenálló felekkel egyeztetett. Fellépett közvetítőként Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is. Solana küldetésének célja jóval több volt, mint a vérontás elhárítása: Ukrajnában a jelentős gazdasági tét is kockán forog az uniós tagországok számára. A válság megoldásának lehetőségei között felvetődött a választási forduló megismétlése, a szavazatok újraszámlálása, de az elnöki poszt megszüntetése is. A fővárosban továbbra is hatalmas tömegek lepik el az utcákat. Kisebb összetűzések vidéken voltak.

Nyugati érdekcsoportok pénzelték a kampányt

Az Egyesült Államok nem hajlandó felhagyni az Oroszország bekerítését célzó hidegháborús politikával, és a maga oldalára akarja rángatni az összes egykori szovjet köztársaságot. Ettől váltak az ukrajnai választások világpolitikai üggyé – írja a The Guardian. A vezető baloldali brit napilap szemleírója szerint Juscsenko kampányát és az exit poll felméréseket az amerikai és más nyugati nagykövetségek pénzelték. Tették ezt a civil társadalom pártatlan megsegítése ürügyén. Ukrajna esetében ez játék a tűzzel. „Vad túlzás” imperializmussal vádolni Oroszországot csak azért, mert komoly érdeklődést mutat a szomszédos országok és az ott élő orosz ajkú kisebbségek iránt – áll a brit napilap elemzésében.

Csák E. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!