Hírek

2004.11.15. 00:46

Tüntetni mennek a méhészek Brüsszelbe

Hatszázezer európai család megélhetéséért harcolnak a magyar méhészek, akik tüntetni fognak Brüsszelben. Ez az első olyan tiltakozási akció, amelyet az újonnan csatlakozott országok egyike kezdeményez.

Cseri László

[caption id="" align="alignleft" width="255"] Ma már sajnos mindennapos a méhészetben, hogy a különböző termelők által exportált mézeket egybekeverik – mondja Nagy István pécsi méhész (képünkön), a tervezett brüsszeli tüntetés egyik résztvevője
[/caption]Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület nemzetközi tüntetést szervez november 29-ével kezdődően Brüsszelben, az Európai Parlament előtt. A megmozdulás a 600 ezer európai család megélhetését biztosító uniós méhészek kiszolgáltatottságára, magatehetetlenségére szeretné az illetékesek figyelmét felhívni. Arra, hogy a kicsiny, de fontos ágazat a végnapjait éli.

Mint arról Csányi Antal, a Magyar Professzionális Méhészek Egyesületének alelnöke lapunknak beszámolt, a tervek szerint a demonstráció addig tart, amíg eredményt nem érnek el. Az első busz 70 baranyai méhésszel november 27-én, szombaton indul és a következő hét csütörtökén jön
vissza. Az azt követő szombaton egy másik megye méhészei következnek. Ha szükséges, valamennyi megye sorra kerülhet.

A szervezők azt kérik a közel ezer baranyai méhésztől, hogy fejenként ezer forinttal támogassák az akciót. A tüntetők egyenként tízezer forintot fizetnek be, a Pécsi Méhész Egyesület pedig 300 ezret ajánlott fel az utazási és szállásköltségek támogatására.

Csányi Antal felhívta a figyelmet arra is, hogy nem csupán a megtermelt méz, propolisz vagy méhpempő képvisel értéket. Figyelembe kell venni azt a felbecsülhetetlen ökológiai hasznot is, amelyet a méh az idegen megporzást igénylő növényi kultúrák megporzásával biztosít.

Az Európai Unión kívülről óriási mennyiségben beszállított silány minőségű, antibiotikum-maradványokat is tartalmazó méz következménye a mézfogyasztás és a méhészek számának csökkenése. Ma a nagy csomagolók által forgalmazott termékek 90 százalékáról el lehet mondani, hogy jórészt import mézkeveréket tartalmaznak úgy, hogy megállapíthatatlan a keverék aránya.

Márpedig a Magyarországra beszállított mézek jelentős részét a humán higiénia legminimálisabb feltételeit sem betartva termelik. Minőségét a még éppen eladható szintre többek között a magyar mézzel javítják fel.

Keverés után alkalmatlan

A magyar mézet több mint 27 országba exportálják. Az értékesítés előtt a mintákat ki kell szállítani Németországba, ahol később magát az árut is bevizsgáltatják. A bevizsgált, s többnyire kifogástalan minőségű magyar terméket abba az inkább csak nektárnak, mintsem méznek nevezhető anyagba keverik bele, amely több szempontból sem felelne meg a nálunk alkalmazott szigorú előírásoknak.

Ön elégedett a mézzel?

Héra Anna (26) zenekari művész

Többnyire feldolgozott formában – kalács, puszedli – fogyasztom a mézet. Ha arra gondolok, hogy ezekbe olyan anyagok kerülnek, amelyek

az egészségemre károsak, mint például az antibiotikumok, akkor nagyon szomorú leszek. Márpedig úgy tudom, az édességipar ilyen mézet használ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!