Hírek

2004.11.16. 00:43

Utazás Érdtől az óceánig

Élete első játékvezetői fellépésén kővel dobálták meg, nyolc évvel később futsal kontinensbajnoki döntőt és BEK-finálét vezetett. Kedden indul újabb fontos megbízatására, a tajvani világbajnokságra Török Károly (37) érdi futballbíró.

Árvay Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="116"] A legjobb magyar futsal-játékvezető kitűnően bánik a labdával
[/caption]A Csendes-óceán kínai partjainál levő szigeten november 21.–december 6. között rendezik a teremlabdarúgó-világbajnokságot, melynek 18-as bírói keretébe a nemzetközi szövetség (FIFA) öt európait jelölt – egyikük lesz Török Károly. Az 1994-es nagypályás vébédöntőt vezető Puhl Sándor megbízatása óta magyar futballbíró nem kapott ilyen rangos feladatot.
– Hazudnék, ha azt mondanám, nem reméltem a jelölést, hiszen az elmúlt két évben számos fontos meccset vezettem külföldön, tavaly például Olaszországban a spanyol Nieto társaként bíráskodhattam az Európa-bajnoki aranymeccsen, a vébére szóló meghívó mégis a szakma csúcsának számít – mondta az érdi sportember, aki civilben egy külföldi sportszergyártó cég magyarországi képviseletének marketingigazgatója. – „Edzésben” vagyok, a hazai futsalbajnokságban közel kétezer fellépésem volt már, a nagypályán is túl vagyok a 75. NB II-es mérkőzésemen, s alkalmanként „lengetek” NB I/B-s öszszecsapásokon. Most speciális vébéfelkészülésbe kezdtem, mentorom és tanítómesterem, az egykori FIFA-bíró Vágner László tanácsai alapján, miközben Stamler Péter, a játékvezetői keret edzője külön edzéstervet készített számomra.
A legutóbbi bajnokság végén a hazai terembajnokságban szereplő csapatok titkos szavazása alapján nagy fölénnyel nyerte az idény legjobb játékvezetőjének járó díjat. Némi elégtételként a karrier indításáért. Napjaink legismertebb hazai futsalbírója ugyanis úgy kezdte pályafutását, hogy a felbőszült drukkerek megkergették és kővel dobálták a Közterület–Kábel „blaszkettes” rangadó után. A futás nem vette el a kedvét, villámkarriert futott be.

Török Károly

Született: 1967. február 16.

Iskolai végzettség: középiskola

Foglalkozás: vállalkozó

Sportkarrier: első NB III-as megbízatás (1996), FIFA futsalkerettag (1999 óta), Európa-bajnoki döntő (2003, Olaszország– Ukrajna 1-0), BEK-döntő (2003, Castellon– Charleroi 6-4)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!