Hírek

2004.11.20. 02:07

Varjú Lajos nem kíváncsi a Viszkisre

Varjú Lajos hat éven át üldözte a Viszkis bankrablót, de ma már hidegen hagyja Ambrus Attila sorsa. A róla szóló két új könyv közül az amerikait nem olvassa el. Komolytalannak tartja a fordítást.

Szemán László

[caption id="" align="aligncenter" width="468"] A Viszkis 1999. január végén találkozott az őt üldöző Varjú Lajossal. Az egykori rendőr akkor már a civil életben dolgozott.
[/caption]Varjú Lajos a BRFK rablási alosztályvezetőjeként közel hat éven át üldözte a Viszkist. Ám elfogása előtt, 1998 nyarán felmondott. A felmondás okaként a rendőrség katasztrofális anyagi és erkölcsi állapotát jelölte meg. Az őrnagynak elege lett abból, hogy nem csak a közvélemény, hanem egyes vezetők is minden rendőrt korruptnak tartanak.

A Viszkist stílusos bűnözőnek tartja még ma is, ám nem érdekli a sorsa. Ambrusnak valóban volt stílusa, hiszen többször üzent az őt kergető nyomozóknak. Az egyik rabláshoz pedig Varjú Lajosnak maszkírozta magát.

A BRFK volt rablási alosztályvezetője tudott arról, hogy az amerikai Julian Rubinstein könyvet írt a bankrablóról, hiszen ő is segítette a szerzőt.
A magyar nyelvű kiadásban nem éppen hízelgő módon jelenik meg sikertelen, kétbalkezes nyomozóként jelenik meg. – Jó véleményem van Julianről. Három éven át gyűjtötte az anyagot. Alapos munkát végzett, ami ma itthon egyáltalán nem jellemző az oknyomozó riporterekre. Tolmáccsal dolgozott Magyarországon. A tolmács szó szerint fordította a kérdéseit és a válaszokat. Valósághű, izgalmas könyvet írt, ám nem fogom elolvasni a magyar verziót. Komolytalannak tartom a fordítását. Döbbenetes volt számomra, amikor a fordító felhívott, és kérdéseiből kiderült, fogalma sincs a történtekről, nem ismeri a szereplőket még hírből sem. Nem értette a szlenget, a fordulatokat, a szakkifejezéseket. Így csak olyan blőd dolgok lehetnek a könyvben, ami az eredetiben nincs. – mondta Varjú.

Az egykori őrnagy ma egy biztonsági cég budapesti igazgatója. Hallotta, hogy volt kollégája, Fülöp Valter megírta a Viszkis második bukásának történetét. – Tehetséges embernek tartom Valtert. Az ő könyvét el fogom olvasni. Biztos vagyok benne, hogy valósághű. – mondta Varjú Lajos.

Ambrus Attila nem a magyar Robin Hood

Fülöp Valter főnyomozóként vett részt 1999-ben a Viszkis szökése utáni három hónapos hajszában, majd második elfogásában. Szakmai büszkesége miatt is írta meg ennek a három hónapnak az igaz történetét. No és azért, mert a Robin Hood-legenda még mindig körüllengi Ambrust. Könyvében tálcán kínálja az igazi Viszkist. Azt, aki családanyákra fogott fegyvert, aki elrabolta az alkalmazottak pénztárcáját is, aki hajánál fogva húzta a trezorhoz a pénztárosnőt. Fülöp is stílusos bűnözőnek, jó ellenfélnek tartja a bankrablót. Olyannak, aki betartotta a saját maga felállította játékszabályokat. Ennek ellenére bűnöző, aki soha nem osztotta szét zsákmányát a szegények között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!