Hírek

2004.11.17. 07:10

Versenyeznek a szép kirakatok

Csaknem egy évszázados hagyományt elevenített fel a józsefvárosi önkormányzat, amikor 1996-ban meghirdette az első kirakatversenyt. Idén már négy kerületben vetélkednek egymással a vállalkozók.

Lázin A. M. – Tóth T.

[caption id="" align="alignleft" width="95"] Zakariás Enikő kirakata 2002-ben második lett. Idén a fődíjra pályázik.
[/caption]Még heteket kell várni a Mikulásra, de a főváros már kezdi felölteni ünnepi ruháját. A kirakatok karácsonyi díszbe bújnak, csillogó gömbök mosolyognak ránk az üvegek mögül. A legkülönlegesebb vitrineket a Belvárosban láthatják a járókelők. A négy belső kerület vállalkozói számára versenyt hirdettek az önkormányzatok és a kerületi iparkamarák.
– Józsefvárosban már nyolc éve próbálják felülmúlni egymást a kirakatrendezők. Tavaly az utolsó pillanatban Erzsébetváros is ringbe szállt – meséli a VIII. kerület polgármestere. Csécsei Béla azt szerette volna elérni, hogy az üzlettulajdonosok az ünnephez illő
módon kínálják portékáikat a vásárlóknak.
– Az angliai és amerikai kisvárosok karácsonyi hangulatát szeretnénk meghonosítani Budapesten is. Így már az ünnepi készülődés is kellemes élmény lehet – teszi hozzá Sashegyi Krisztina VII. kerületi kabinetfőnök. Idén Terézvárosban és az V. kerületben is meghirdetik a „szépségversenyt ”. Indulni két kategóriában lehet.
– A legszebb kiskereskedelmi kirakatot 100 ezer forinttal jutalmazzuk. A leghangulatosabb áruház vagy intézmény 70 ezer forintot kap. A kisvállalkozók jobban rászorulnak az ösztönzésre
– magyarázza Bodzsár Frigyesné erzsébetvárosi kamaraelnök.
Az elmúlt években 20-25-en neveztek a versenyre. Tavaly a Ciklámen Idősek Klubja vitte el a pálmát. A zsűri most december 20-án hozza meg döntését.

Régen fontos volt

Az első budapesti kirakatversenyt 1909-ben rendezték. A győztes alkotás három, zöld nyakkendőből összeállított pálmát formázott. A szocialista időszakban ez népszerű foglalkozás volt, minden nagyvállalat több dekoratőrt alkalmazott. A rendszerváltozással átalakult a szakma, megnőtt a grafika szerepe. Ma egyetlen dekoratőr- iskola működik Budapesten. Évente 170 kirakatrendezőt képeznek, 60 százalékuk tud elhelyezkedni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!