Hírek

2004.12.02. 07:17

A Vatikán is bírálta a Juventust

A Vatikán is megszólalt a Juventus doppingbotránya kapcsán. A 2002 januárja óta tartó perben már ítéletet hirdettek.

Szabó Tamás

A bíróság a torinói klubmenedzsert, Antonio Giraudót felmentette, míg a csapatorvos, Riccardo Agricola egy év tíz hónap szabadságvesztést kapott.
Az elsőfokon hozott ítéletek ellenére számos kérdés továbbra is megválaszolatlan. Ezért szólalt meg a Vatikán is. Fiorenzo Ange-lini bíboros arra keresi a választ, hogy a Juventusnál ki tudott még arról, hogy 1994 és 1998 között teljesítményfokozó szereket adtak ajátékosoknak.
Ugyanis a torinói ügyészség csak a Juve vezető orvosát, Ric-cardo Agricolát ítélte el. Ha-
bár a klubmenedzsert, Antonio Giraudót is vádolta, őt végül felmentette. Agricola egy év tíz hónap szabadságvesztést kapott. Angelini bíboros furcsállja az ítéletet. „Miután csak a Juventus orvosát ítélték el, felmerül a kérdés – kezdte a bíboros, – hogyan lehetséges az, hogy Agricola mindenkitől függetlenül tevékenykedhetett? Ezek szerint a klubnál senki sem tudott arról, hogy éveken keresztül különböző szereket adott a játékosoknak?”
A római Cattolica egyetem professzora, Giuseppe D’Onofrio elemezte a zebramezes futballisták 1994 és 1998 közötti vérmintáit. Arra a következtetésre jutott, hogy legalább tízen az EPO nevű tiltott szerrel éltek, amely a vörösvérsejtek oxigénfelvevő képességét növeli. A Juve játékosai közül Del Piero mellett megtalálható Paolo Montero, Antonio Conte, Alessandro Tacchinardi és Didier Desch-amps is. A Juve ügyvédei ugyan hevesen támadták a tanulmányt, mondván, kétséges a tudományos háttere.
Végül csak Gira-udót tudták felmentetni. Egyelőre úgy tűnik, az egész balhét Agricola viszi el.

Több olasz is lebukott

Számos focistát értek doppinghasználaton Olaszországban. Nyolc hónapos eltiltással sújtottak olyan sztárokat is, mint Edgar Davids (akkor Juventus), Pep Guardiola (akkor Brescia), Fernando Couto (Lazio) és Jaap Stam (akkor Lazio).

<keretes1281

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!