Hírek

2004.12.10. 07:16

Atomvonatok haladnak át Budapesten?

Címkék#Vélemény

A Reggel értesülése szerint az atomvonatok Budapest érintésével szoktak közlekedni.

Nagy Vajda Zs.–Izing A.

– A rendőrség évek óta biztosít ilyen szerelvényeket – mondta Garamvölgyi László, az ORFK tájékoztatási igazgatója. A szállítmányok útvonala és időpontja államtitok. Ha a szállító a MÁV Rt., akkor a cég a titokgazda, vagyis ők minősíthetik államtitoknak az atomvonatok közlekedését.

Illés Zoltán, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának tagja a Reggel szerkesztőségétől értesült a hírről. Ha egy atomvonat kelet felől érkezik és rendőrök biztosították, akkor valószínűleg friss fűtőelemeket hoztak Paksra – véli Illés.

A nyolc-tíz centiméteres dúsított uránrudak nem sugárzóak, csak a kiégett fűtőelemek veszélyesek. Illés kifogásolja, hogy államtitokként kezelik az atomvonatok útvonalát. Ha a vonatot terroristák akarják megtámadni, az útvonalról nem az újságból fognak értesülni. A titkolózást a képviselő fölöslegesnek tartja, az pedig állampolgári jog, hogy mindenről tudjunk, ami a környezetünkben és a környezetünkkel történik. Nem mindegy, mennyi szállítmány érkezik az országba. S az sem, hogy így hányszor válhatunk terroristák lehetséges célpontjaivá.

Csáki Roland, a Greenpeace vezetője szerint a nyilvánosság ellenőrző ereje nélkül nem csökken, hanem növekszik a nukleáris fuvarok kockázata. Csáki úgy látja, hogy a legnagyobb veszélynek a rendőröket és a vasutasokat teszik ki. Magyarország az EU-csatlakozás előtt három nappal kötött szerződést Oroszországgal. Eszerint az atomhulladékot átveszik tőlünk.

Az orosz alkotmány tiltja ezt. Magyarország pedig EU-tagállamként ma már nem is köthetne ilyen szerződést. Az oroszok az Urál déli részén helyezik el a kiégett fűtőelemeket. A paksi atomerőműnek van egy tárolója, ahol kiégett fűtőelemeket tartanak. A Greenpeace szerint azonban ez hamarosan betelik.

Tiltakozó német rendőrök

A német rendőrszakszervezetek a maguk levelezős, érdekegyeztetős módszereivel azért küzdenek évek óta, hogy feletteseik ne őket vezényeljék ki nukleáris szállítmányok biztosítására.

A MÁV Rt. nem szállít atomhulladékot – adta ki közleményében a vasúttársaság. Veszélyes anyagot egy nemzetközi egyezmény előírásai alapján fuvaroznak, és az elmúlt harminc évben nem történt semmi rendellenesség – állítják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!