Hírek

2004.12.03. 00:43

Elúszhat a 2006-os úszó Eb

Hol van már a kezdeti öröm, amit a 2006-os úszó Európa-bajnokság megrendezésének joga szerzett hazánknak! Budapest két éve nyerte el a sportesemény lebonyolításának lehetőségét. Azóta sok minden történt, de medence egy darab sem épült.

Kiss Gergely

Vészesen fogy az idő a 2006-os úszó Eb megrendezéséig. Versenyre alkalmas medencénk még nincs, a helyszínén jövőre már próbaversenyt kell rendezni.

A gondok áprilisban kezdődtek. A kormány a Margit-szigetet jelölte meg alkalmas területként. A beruházást a Hajós Alfréd uszoda bővítésével oldanák meg. Ha a  tervek megvalósulnak a sziget zöldterületének három hektárját veszítené el. Az építkezés miatt egy működő ivóvízkutat is el kell tömedékelni. A vízművek októberben döntött az elzárása mellett, noha működését nyáron még nélkülözhetetlennek tartotta.

A sziget védelmében számos tiltakozás indult. A Mozgalom a Margit-szigetért Egyesület szerdán beadvánnyal fordult a környezetvédelmi minisztériumhoz. Levelükben a sziget természetvédelmi oltalom alá helyezését kérik. Ezzel egy időben levelet juttattak el Budapest főpolgármesteréhez is. Arra kérik Demszky Gábort, ne tárgyaljanak a Hajós Alfréd uszoda bővítéséhez szükséges tulajdonosi hozzájárulásról a védetté nyilvánítás elbírálásáig.

Nem aggódik a biztos

Az aggódók felvetéseit nem osztja Görözdi György miniszteri biztos. Szerinte a sziget jól jár az Eb megrendezésével. Lapunknak korábban elmondta, a zöldfelület aránya nem változna a beépítésekkel. Az új egységeket elhanyagolt épületek helyére tervezik.

Egy bizottság mérlegeli az érveket

Az építkezés következményeinek kivizsgálására testület alakult a Magyar Úszó Szövetség felkérésére. A csoportot Hargitay András (48), világ- és Európa-bajnok úszó vezeti. Tagjai: Tóth Ákos, egykori szövetségi kapitány és Güttler Károly olimpiai ezüstérmes úszó. A MÚSZ megpályázza a 2009-es úszó világbajnokság megrendezését is. A hajdani Úttörőstadion területén mobil medencét állítanának fel. Köré egy 16 ezres ideiglenes lelátó épülne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!