Hírek

2004.12.22. 00:00

Kamatmentesnek tűnő hitelek, drága áron

Barta Zsolt

„Ne fizessen egy fillért se! Ráér három hónap múlva. A teljes hiteldíj mutató nulla százalék, ingyen adjuk a kölcsönt, csak vegye fel! Vegye fel, hogy megszerezhesse álmai plazmatévéjét, a lehető legjobb házimozit, vagy egy 300 literes hűtőszekrényt, amelyben a sört hűti, miközben karácsonykor nézi az ünnepi műsort!” — ezt sugallják azok a hitelfelvétellel kecsegtető reklámok, amelyek a bevásárlóközpontok óriás szentélyeiben vásárlásra csábítják az ünnepre készülődőket.
Ki ne esett volna már gondolkodóba ilyen hirdetések láttán, pláne, ha vékony a pénztárcája ahhoz, hogy drága ajándékkal lepje meg magát vagy szeretteit. Ráadásul a ravaszul megfogalmazott, de becsapós reklámok azt is sugallják, hogy a kölcsön felvételének gondolatával játszó személy tovább is nyújtózkodhat, mint ameddig a takarója valójában ér. Azaz többet költhet, mint amennyit a családi költségvetés elbír. Ezt természetesen mindenki megteheti, de kamatostól kell fizetnie érte az ügyfélnek.
A bankok ugyanis az infláció mértékének két-háromszorosáért adják a hitelt. Merthogy ingyen pénz nincs, mégha a plakátok ezt is hirdetik az üzletközpontokban. A pénznek ugyanis ára van, melyet ki kell fizetni akkor, amikor a kölcsönt visszatörlesztik.
Erről feledkeznek meg itthon sok százezren. Akkor jönnek rá, hogy drágán vásároltak, amikor a következő karácsonykor még mindig a tavalyi ajándék árát fizetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!