Hírek

2004.12.24. 07:35

Labdarúgás amerikai módra

BAMA

Az amerikai futball betört a magyar háztartásokba. A mostani
az első szezon, amelyet – a Sport1 jóvoltából – itthonról is végigkövethetünk. A heti két mérkőzés történéseinek jobb megértéséhez kíván segítséget nyújtani összeállításunk.
Az amerikai futballt az európai változathoz, a labdarúgáshoz hasonló hosszúságú pályán mívelik, ez nagyságrendileg 109 méter,
azaz 120 yard. Ám a játéktér jóval keskenyebb (csak 48 méter, azaz 53 yard). Adódhat különbség a pálya talajában is: szemben a labdarúgással, az amerikai fut-ballt sok helyütt műfüves, azaz műanyag pályán játsszák. Az alapvonalakon állnak az U alakú kapuk. A két függőleges kapufa 5,64 méterre van egymástól, a keresztléc 3,05 méter magasan helyezkedik el.
A négy 15 perces negyedből álló mérkőzésen az győz, aki többször vagy több pontot érően juttatja az ellenfél gólterületére a tojás alakú labdát. Csak a tiszta időt mérik, döntetlen esetén újabb negyedóra hosszabbítás következik, de gól esetén véget ér a meccs, ha nincs gól, marad a döntetlen. Világos, hogy a tojáslabdás fociban is a gólszerzés az első számú cél.
A klasszikus akciógól a letevés, a touchdown, ez hat pontot ér, sőt utána következhet még egy jutalomrúgás is az ellenfél gólterületén felállított, U alakú kapura. Ez utóbbi egy pontot ér. A csapatok az egypontos rúgás helyett jutalomként választhatják az egyakciós támadás lehetőségét is – az ellenfél alapvonalától 5 yardra –, ez ugyan két pontot ér, de bizonytalanabb kimenetelű, magyarán a jutalomrúgásnál kockázatosabb pontszerzési lehetőség. Ezért inkább csak a meccs hajrájában szokták a csapatok ezt választani. A mezőnyből rúgással is lehet gólt szerezni, ennek a koreográfiája megegyezik a jutalomrúgáséval, de három pontot ér. Van még egy gólfajta (hogy ne mondjuk, öngólfajta), ez két pontot ér, és akkor fordul elő, amikor a támadó csapat a saját gólterületén veszíti el a labdát.

Az irányító az ész

A legfontosabb poszt a quarterbacké (QB), azaz az irányítóé. Az amerikai futball legnagyobb csillagai, ünnepelt észjátékosai mind ezt a posztot töltötték, illetve töltik be. Talán egyetlen csapatsportban sincs valamely posztnak ennyire kitüntetett szerepe.

A quarterback a csapat szellemi vezére, a gólpasszok felelőse, aki néha maga is beér a labdával a gólterületre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!