Hírek

2004.12.06. 00:29

Magánnyomozók forró nyomon

Csalja a felesége? Nem bízik üzlettársában? Kíváncsi az önnel szerződést kötő vállalat vagyoni helyzetére? Arra gyanakszik, hogy meglopják alkalmazottai? Fogadjon magánnyomozót! Ő biztos választ ad kérdéseire.

Szakács Árpád

Magyarországon mintegy ezerháromszáz magánnyomozó áll a megbízók rendelkezésére. Habár munkájuk nagy részét multinacionális cégek megbízásai képezik, ennek ellenére szívesen dolgoznak magánszemélyeknek is. Mármint azoknak, akik meg tudják fizetni szolgáltatásaikat.

– Nem túl gyakori, de olyan megrendeléseket is kapunk, hogy figyeljük meg a házastársat, vagy informáljuk le a gyerek jövendőbelijét – avat be a részletekbe Sasvári Árpád, a magánnyomozók budapesti kamarájának elnöke. Mint fogalmaz, a házastárs megfigyeléséről szóló adatok nemegyszer hasznos információnak minősülnek például válás esetén a vagyonmegosztásnál. Természetesen inkább nagy összegeknél éri meg magándetektívet fogadni, hiszen egy személy heti 24 órás teljes megfigyelésének költsége elérheti az egymillió forintot is.

Már kis cégek is áldoznak arra, hogy magánnyomozóval informálják le munkatársuk vagy az alkalmazni kívánt személy megbízhatóságát. – Az volt a gyanús, hogy az egyik riválisunk ötször egymás után az orrunk elől vitte el a megrendelést. Minden esetben szinte fillérekkel kisebb összegért vállalta a munkát. Voltak feltételezéseink, hogy ki szivárogtathat, de végül egy megbízható cégre bíztuk, fedje fel a köztünk lévő „súgót”. Egy hét megfigyelés után kiderült: az egyik megbízhatónak titulált személy volt a „tégla” a cégnél. Az érintettet azonnal felfüggesztették állásából és büntetőfeljelentést tettek ellene – teszi hozzá a vállalat vezetője.

Bizonyos bűncselekmények észlelésekkor nemcsak a garantált titoktartás miatt éri meg magánnyomozót fogadni, hanem a gyorsaság és a szakszerűség miatt is. A magánkopók olyan technikai felszereléssel, szakembergárdával és kapcsolatokkal rendelkeznek, ami rugalmasabbá teszi a gyors felderítést. Az is mellettük szól, hogy a magánnyomozók jelentős része rendőr vagy nemzetbiztonsági alkalmazottként is dolgozott korábban. Vagyis tudják, hogy miként kell beszerezni a szükséges információt. A magándetektív szolgálatainak igénybevételére nincsenek fix tarifák. Az mindig függ az aktuális munkától, annak időtartamától és a szükséges a technikai felszereléstől, amelyet igénybe kell venni a munka elvégzése során.

Ha valaki netán kiszúrta, hogy kémkednek utána, akkor nem érdemes bírósághoz fordulnia, ugyanis a törvények nem tiltják ezt a cselekményt. Természetesen a megfigyelésnek is vannak korlátai. Ilyen munkát csak közterületen lehet végezni. A detektív nem sérthet magántitkot, nem hallgathat le telefont, az adatokat nem tarthatja meg, át kell adni a megbízónak.

Kiből lehet hazánkban magándetektív?

Legalább középiskolai érettségivel kell rendelkezzen az a személy, aki magánnyomozói képesítést akar szerezni. A jelentkezőknek rendőrhatósági vizsgát kell tenniük meghatározott kriminalisztikai, pszichológiai és jogi ismeretekből. Könnyítést jelent a pályán, ha valaki jogi egyetemi és rendőrtiszti főiskolai vagy egyéb hasonló végzettséggel rendelkezik. Szakértők javasolják továbbá az 5-7 évi gyakorlat megszerzését.

Védik a piacot és a márkaneveket is

A nagy multinacionális cégek mindegyike alkalmaz magándetektíveket saját márkanevük megvédése érdekében. Ilyenkor a nyomozók a piacokat, boltokat járják a hamis védjegyek feltérképezése végett. Épp a napokban született bírósági ítélet abban az ügyben, amely szerint egy kiadó megsértette a szerzői jogokat, amikor engedély nélkül adta ki

Kertész Imre Sorstalanság című Nobel-díjas regényét. Ezt az esetet is magánnyomozók derítették fel a szerzői jogok birtokában lévő könyvkiadó megbízásából.

Új lehetőségeket kínál a fejvadászat

Egyes cégek olyan szakemberek „felhajtását” várják a magánnyomozó irodáktól, akiknek elcsábításával a konkurens vállalat piacának egy részét is megszerezhetik. Ez egyedi területe a detektíveskedésnek, amit „fejvadászat”-ként is meghatároznak a szakmában. Olyan esetekről is lehet hallani, hogy üzleti hírszerzéssel is foglalkoznak egyes irodák. Ilyenkor a megbízó általában az „ellenfél” üzleti ügyeire, terveire, titkaira kíváncsi. Hogy megkapja-e ezeket az információkat arról nem sokat tudni, mivel ez már teljesen illegális és törvénytelen része a magánnyomozásnak.

Pénztárcához igazított szolgáltatások

Magánszemélyeknek:

- házasságtörés felderítése

- életvitel ellenőrzése

- vagyon felkutatása, ellenőrzése

- eltűnt személyek megtalálása, felkutatása

Gazdasági társaságoknak és egyéni vállalkozóknak:

- leendő üzleti partner leellenőrzése

- meglévő adatok utólagos ellenőrzése

- fizetőképesség vizsgálata

- követelés behajtásának elősegítése

- adós felkutatása

- cégek tulajdonosi viszonyainak felderítése

- új munkavállalók megbízhatóságának ellenőrzése

- üzleti döntések kockázatainak csökkentése

Magándetektívek szolgáltatásainak tarifái

Egy nyomozó óradíja kb. 2000 forint

Gépkocsihasználat kb. 100 forint kilométerenként

Egy autó két emberrel napi 8 órára kb 40-50 ezer forint

Kávézók, éttermek számláit a megbízó állja 5–80 ezer forint

Egyéb szakértők igénybevétele többletköltséget jelent 35–85 ezer forint

Egy ember kétheti megfigyelése környezettanulmánnyal, folyamatos követéssel kb 1,5 millió forint

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!