Hírek

2004.12.13. 06:44

Még a félelem az úr

Az ünnepi készülődést sokak életében a túlóra helyettesíti. Csak Budapesten százezren dolgoznak a kereskedelemben, decemberben többségük reggeltől estig, szombaton és vasárnap is.

Teszler Vendel

[caption id="" align="alignleft" width="313"] A kereskedelmi dolgozók decemberben napi két-három órát is túlóráznak, időnként fizetség nélkül
[/caption]A 300-350 ezer kereskedelmi dolgozó vegyes érzelmekkel várja az ünnepeket. Pontosan tudják, hogy rengeteget kell majd dolgozniuk. Ugyanakkor azzal is tisztában vannak, hogy a forgalom után elsősorban az év végén juthatnak pluszbevételhez. Gond akkor van, ha a pénzük nem jut el hozzájuk.
– A munkaidővel történő viszszaélés lehetősége miatt a kereskedelem veszélyes üzem. Az ünnepi időszak néha pokoli – mondja Mátraházi István, a Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezeté-nek alelnöke. – Az eladók a nyitás és zárás miatt évközben is heti két-három órával többet dolgoznak a többi ágazatok alkalmazottainál. A meghosszabbított nyitva tartás és a vasárnapi műszakok miatt a minimális létszámot foglalkoztató munkaadók decemberben nem tudják kiadni a pihenőnapokat. A munkavállalók ráadásul sokszor nem kapják meg a pénzt, ami a  többletmunkáért járna nekik. Sajnos nálunk még mindig a félelem az úr. Az állásukért aggódók annak ellenére lemondanak  a jogi lépés lehetőségéről, hogy a jogos decemberi fizetségük negyedét, felét is ellopják tőlük.
A szakember állítja, hogy az egyetlen védekezési mód a pontos nyilvántartás.
– A cégek dokumentumai nem mindig fedik a valóságot. Sok helyen külön nyilvántartást is vezetnek, de ez sem jelent garanciát. A legbiztosabb, ha a dolgozó saját magának is rögzíti a ledolgozott munkaidejét, akár egy kockás füzetben – nyilatkozta a Reggelnek Mátraházi István.
A bíróságra kerülő ügyek kilencvenöt százalékát megnyerik a munkavállalók.

Pótlék vagy szabadidő

A munka törvénykönyve szerint (147.§ [2]) a napi munkaidőn, illetve a munkaidőkereten felül végzett munkáért fizetett pótlék mértéke legalább ötven százalék. Munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása előírhatja, hogy ellenértékként szabadidő járjon pénz helyett. A szabadidő nem lehet kevesebb a végzett munka időtartamánál.

Teszler Vendel -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!