Hírek

2004.12.30. 00:00

Szökőár után járvány

Toronyi A.

Akár százezer fölé nőhet a délkelet-ázsiai szökőár áldozatainak száma. A legújabb veszélyforrást a rossz higiéniai körülmények jelentik. A sok ezer halott oszlásnak indult holtteste tömeges járványt okozhat, miközben nincs víz és élelem a túlélők számára.

Eddig nyolc Srí Lankán tartózkodó magyar turista eltűnését jelentették be hozzátartozóik.
A vasárnapi szökőár óta családtagjaiknak nem sikerült velük kapcsolatot teremteniük, nem veszik fel a telefonjukat. Thaiföldön eddig 473 külföldi holttestét találták meg: többségük svéd, német és brit, 84 holttestet még nem sikerült azonosítani.

Srí Lankán egyébként háromezer halottnak hitt falusit találtak életben a légierő pilótái. A túlélők elhagyatott vidéken, egy keskeny földnyelven zsúfolódtak össze, és repülőgépen kaptak vizet és élelmiszert, illetve orvosi segítséget.

Tegnap egyébként hazaindult Colombóból a Malév különgépe. Először Bangkokban szállt le, majd innét a Srí Lanka-i fővárosba repült. A thaiföldi Phuket szigetén rekedt magyarok közül mindenki, aki haza akart jönni, eljutott Bangkokba. A charterjárat fedélzetére ötvenkét magyar és egy lengyel turista szállt fel.

A Magyarországi Református Egyház tízmillió forint gyorssegélyt juttat el a dél-ázsiai övezetbe. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ugyancsak tízmillió forint azonnali segéllyel támogatja katasztrófaalapjából a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet  humanitárius programját. 

Előrejelzés

Szökőár-előrejelző rendszert épít ki India. Tizenegy országot érintett a vasárnapi szökőár, de csak Thaiföld tartozik egy már meglévő, a Csendes-óceán partja mentén elterülő országokat magában foglaló előrejelző rendszerhez. Kiépítése 2-2,5 évig tart és 27 millió dollárba kerül. Indiában nem tudtak előre arról, hogy szökőár közeledik a partokhoz Indonézia irányából.

Magyar segítség a katasztrófa túlélőinek

Tegnap délután megérkezett Colombóba a hazánkból elindított segélyszállítmány. Erről tájékoztatta lapunkat Fekete Dániel,

a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet helyszínen tartózkodó munkatársa. Jelentése szerint drámai a hiány sátrakból.

A több százezer hajléktalanná vált ember megsegítésére hamarosan sátrakat küldenek a térségbe. A segélyszervezet pénzadománygyűjtő felhívással fordult a hazai lakossághoz, hogy a természeti katasztrófa túlélőinek segítséget nyújthasson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!