Hírek

2004.12.04. 00:55

Tavalyi áron vehetjük meg a karácsonyfát

Idén is bőséges lesz a karácsonyfa-kínálat. Pénztárcájuknak megfelelően válogathatnak a vásárlók a méterenként ezer és öt-hatezer forintba kerülő fák között.

Hajnal László

Bár az alkalmi karácsonyfaárusok még nem lepték el tömegével a főváros köztereit, a kertészetek már árulják az ünnepi fenyőfákat. A Budapesten több üzlettel is rendelkező Oázis Kertészetnél a legolcsóbb lucfenyő méterét 990 forintért, a legdrágább normann fenyőt 4000 forintért kínálják.

A kereskedők zöme egyetért abban, hogy tavalyhoz képest nem vagy csak minimális mértékben drágulnak a karácsonyfák. Ez többek között annak a következménye, hogy az unióból, elsősorban a határos Ausztriából és Szlovákiából is érkezik fa, illetve itthon termeltetnek a külföldiek. A nyomott áron kínált fákkal először kívánnak betörni a piacra. Nyilvántartás híján azonban még becsülni sem lehet, hogy milyen mértékben vannak jelen az országban.

A fenyőfaárusoknál a város különböző pontjain akár jelentősebb árkülönbségek is lehetnek. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján arra is nehéz tippet adni, hogy mikor vegyük meg a fát. Természetesen alapvető szempont lehet, hogy tudjuk-e megfelelő helyen tárolni, mivel a meleg miatt gyorsan lehullhatnak a tűlevelek. Vannak olyanok, akik taktikai szempontból az utolsó napokra, akár szentestére halasztják a vásárlást, arra számítva, hogy jóval olcsóbban jutnak a fához. Erre sincs biztos recept. Az elmúlt években találtunk olyan árust, aki akár ingyen is odaadta a végén a fát, de olyan is akadt, aki inkább baltával tette tönkre, minthogy áron alul adja portékáját.

Magyarországon továbbra is a legnépszerűbb fenyőfafajta a luc. Ezt bizonyítja az is, hogy a Zalaerdő Rt. által értékesített fák 60 százalékát teszi ki a luc. A hagyományokon kívül az ára teszi vonzóvá a fát – mondta lapunknak Csányi Anita, a társaság munkatársa, hozzátéve, hogy az általuk a kereskedőknek 400 forintért átadott lucfenyőket akár 1200 forintos áron látja viszont a fővárosi piacokon. A háromszoros ár egyébként a többi fajtára is jellemző. Az elegáns ezüstfenyő már a tehetősebb rétegek fája. Kisgyermekes családokban érdemes arra is gondolni, hogy az ezüstfenyő erős tűlevelei nagyon szúrnak. A fenyők királyát nálunk a normann – és nem normandiai, mint sokan mondják – jelenti. Méterét akár 4,5–5 ezer forintért is mérhetik. Szépsége mellett azért is keresik, mert sokkal kevésbé hullatja tűleveleit, mint például a luc. Csányi Anita úgy véli, a fajták választását jelentősen befolyásolja a családi hagyomány, az emberek zöme soha nem vált fajtát élete során. Érdekes adalék, hogy a fenyőfákkal kapcsolatban nem szoktak panaszkodni a vásárlók.

Nem mindegyik díszíthető

Vigyázat, nem minden fenyő egyformán terhelhető díszekkel. A gyengébb hajtásokkal, tűlevelekkel rendelkező duglászfenyőt például kifejezetten azoknak ajánlják, akiknek az örökzöld fa illata a fontos, ám nem szabad nehéz díszeket rátenni. Ma még kevés helyen kapható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!