Hírek

2004.12.13. 00:00

Ünnepi lázban a zsebesek

A karácsonyi bevásárlás heteiben aratnak a zsebtolvajok. Hasznos tanácsokat adunk olvasóinknak, hogyan kerülhetik el, hogy ellopják a pénztárcájukat.

Vajta Zoltán

A nagy bevásárlási láz a zsebtolvajok szezonja is egyben.
A zsebesek többnyire csoportokba verődve észrevétlenül fosztják ki az ajándék után sok pénzzel rohangáló embereket. Különösen kockázatos retikülben és hátizsákban hordani a pénztárcát – figyelmeztet Bartus Szilárd rendőr-százados. Ügyelni kell az aluljárókban, különösen a lépcsőn felfelé menet.

A zsebesek ugyanis ott előszeretettel kerülnek a kiszemelt áldozat mögé, hogy a táskát kinyitva meglovasítsák a tárcát. A bevásárlóközpontokban ma már kevesebben űzik mesterségüket, félnek a biztonsági őröktől.
Ügyelni kell a presszókban, gyorséttermekben a szék mellé tett táskára és kabátra, mert könnyen elviszik belőlük az értékeinket.

Veszélyesek a zsúfolt piacok és a tömegközlekedési járművek. Főleg a 4-es, a 6-os, a 47-es és a 49-es villamoson, a 7-es buszon és a metrón legyünk óvatosak! A zsebesek ugyanis könnyebben dolgoznak ott, ahol nagy a tömeg. Résen kell lennünk, ha nagy a lökdösődés. A tolvajok szeretnek zavart kelteni, mert úgy könnyebben szereznek zsákmányt. Ha dolgozó zsebeseket látunk, ne lépjünk közbe – figyelmeztet a százados. Akadnak köztük erőszakos alakok, akik rossz néven veszik, ha megzavarják őket a munkában.

Tolvajtrükkök: van, aki rendőrt alakít

Elterjedt módszer, hogy a zsebesek turistának álcázzák magukat. Térképpel a kezükben állítják meg az embert, és látszólag segítséget kérnek.

Mialatt útbaigazítjuk őket, elemelik a pénztárcánkat

és egyéb értékeinket. Máskor rendőrt alakítva hamis pénzt keresnek. Amíg átszámolják a járókelő bankóit, egy részét ellopják. Mások pánikrohamot rögtönöznek a liftben, és a segítőkész lakókat kifosztják

a színjáték alatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!