Hírek

2005.01.26. 07:16

Egy évre legalább 200 millió kell

A sportközgazdász szerint kétszáz- és nyolcszázmillió forint közötti összeg kell ahhoz, hogy egy-egy NB I-es csapat eljusson a szezon elejétől a végéig.

Malonyai Péter

Dénes Ferenc ugyanakkor hozzáteszi: képtelenség általánosítani, merev sémákat kidolgozni és követni a futballüzletben. Nehéz megmondani, mi kell ahhoz, hogy egy-egy klub gazdaságosan működjön. Másként: megtérüljön a befektetett, a működésre fordított pénz. – A sportág elitjét, az Európa-, sőt világhíres klubokat nyugodtan kiemelhetjük, ők mindenképpen kivételek, vagy inkább példaképek – magyarázza Dénes Ferenc sportközgazdász. – A Manchester Unitedet, a Real Madridot, vagy éppen a Barcelonát képtelenség egy az egyben utánozni, hiszen esetükben üzletileg kalkulálhatatlan tényezők is hozhatnak nyereséget, mint mondjuk a hagyományok, az érzelmek, egy-egy gyermekkori élmény. A csúcstól lefelé haladva egyre nagyobb százalékban szorul rá egy-egy klub a közönségre, magyarán a nézők pénzének kellene segítenie a működést.

– A bérletek, a jegyek, aztán sálak, sapkák, jelvények, ajándéktárgyak lehetnek például forrásai a bevételnek – magyarázza a szakember, majd a magyar viszonyokról szólva visszafogottan teszi hozzá: – itt még nem tartunk… A legnagyobb baj, hogy nálunk a szolgáltatások rosszul vagy egyáltalán nincsenek eladva. Egyetlen egy esetre emlékszem, amikor például az aktuális bajnokcsapat tagjai hirdették a klubjuk bérletét. A nyolcvanas években a Verebes József vezette MTK játékosai a „Meglátja, mester, menni fog…” című slágerrel igyekeztek nézőket toborozni a televízióban.

A magyar klubok szezonkezdetkor bankgaranciát, üzleti tervet, az általuk kötött szerződéseket benyújtják a futball-ligához (MLL), meghatározva azt is, hogy mennyi pénzből kívánnak gazdálkodni az adott idényben. Később aztán a tényleges kifizetés összege többnyire alacsonyabb lesz mint a tervezett, a sok-sok tartozás egyértelmű bizonyíték rá. És az is általános gond, hogy tervkészítéskor csak kevesen számolnak a napi kiadásokkal (utazás, szállás, nevezési díj, és így tovább), s a létesítmények fenntartására fordítandó összegekkel. A kívülálló így okkal mondhatja, hogy a klubok pénzt költeni tudnak, ám gazdálkodni nem. Itt sem érdemes általánosítani. Mint ahogy képtelenség meghatározni, mennyi pénz elegendő egy évre az első osztályban. Szerintem az összeg kétszáz- és nyolcszázmillió forint között van, a céloktól függően – véli Dénes Ferenc, majd újra leszögezi: – Nem kell a pénzem – ez a legnagyobb baj. – Itt állok én, a drukker, szívesen költenék a kedvenc klubomra, de semmit sem kapok cserébe, mi több, még kínálattal sem szolgál a csapat. Alapvetően persze az lenne a jó, ha a látványos, jó játék csábítana, de a futball van olyan nagyszerű sport, hogy a körítéssel sok mindent feledtethetnek az emberrel.

Egyeztettek az adósságokról

Éjszakába nyúlóan egyeztetett a játékosok elmaradt jövedelméről, a klubok és a futballisták jogvitáiról a Hivatásos Labdarúgók Szervezete (HLSZ) és a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) hétfőn. A felek kilátásba helyezték, hogy a klubtartozások elkerülésére kollektív szerződést kötnek. A megállapodás része lehet egy bérgarancia-alap, amely a likviditási gondokkal küzdő klubokat segítené.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!