Hírek

2005.01.19. 00:00

Feltételezett atomfegyverek miatt háborús fenyegetőzés

BAMA

Az amerikai titkosszolgálat lázasan kutat gyanús iráni célpontok után, amelyek valamilyen atomberendezéssel kapcsolatosak. Az iráni atomprogram ugyanis ürügyül szolgálhat az Egyesült Államok újabb beavatkozására. Jóllehet a washingtoni védelmi minisztérium eddig erőteljesen cáfolta ezt, most megszólalt a legilletékesebb. George W. Bush amerikai elnök lesöpörte az asztalról a Pentagon érveit, és kerekperec kijelentette: nem zárja ki a katonai bevetést, amennyiben az ország nem hajlandó együttműködni a vádak tisztázásában. Igaz, ehhez hozzátette, hogy jobban szeretne diplomáciai megoldást találni.

Védekezésre készen

Irán rendelkezik azzal a katonai erővel, amellyel vissza képes verni az Egyesült Államok támadását – mondta a védelmi miniszter. Ali Samhani közölte: „Jelenleg egyetlen ország sem rendelkezik pontos információval az ország haderejéről, mivel rugalmasan tudja változtatni stratégiáját. Irán képes a legrövidebb időn belül olyan fegyvert létrehozni, amely az elrettentés legerősebb eszköze.” Samhani ezzel a kijelentéssel talán éppen arra utal, hogy már bevetésre kész az atomfegyvere, aminek előállítását az Egyesült Államok meg akarja akadályozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!