Hírek

2005.01.25. 00:00

Hoppon maradtak a visszalépő utasok

B. K.

A szökőár után a thaiföldi utaktól visszalépők közül sokan csapdahelyzetbe kerültek. Elsőként azok, akik lemondták az utat, de az irodák nem szándékoztak számukra visszatéríteni a pénzt, csupán annak a felét.

A turisztikai hivatal állásfoglalása szerint az utat lemondók nem kötelesek elfogadni a rájuk tukmált csereutat. Információink szerint azonban alkudozni kénytelenek az irodákkal, amelyek csak a felmerült költségeiket vonhatják le, a befizetett pénz tehát visszajár, ha vis maior következik be, s a természeti katasztrófa annak számít.

Még rosszabbul járnak azok, akik csupán repülőjegyet váltottak. Ez ugyanis nem minősül utazási szerződésnek, következésképp más szabályok vonatkoznak rá. Az utazási szerződésre érvényes szabályok akkor állnak fenn, ha az iroda legalább kétfajta szolgáltatást nyújt. (A repülőjegy mellé szállást vagy egyéb turisztikai szolgáltatást. Ha csak jegyet ad, akkor a Ptk. szabályai, s nem az utazási szerződés az irányadó.) Ilyen esetben az utasnak nem köteles viszszatéríteni az iroda a repülőjegy árát, ám csereutat kell felajánlani. Ezért azonban díjat is felszámíthat – tudtuk meg a Magyar Turisztikai Hivatalban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!