Hírek

2005.01.07. 00:00

Mikrocsip a bőrlabdában

Átment-e a labda a gólvonalon? A technika segítségével hamarosan kiküszöbölhetjük az efféle vitákat. A megoldás: mikrocsip a labdában.

Riskó Márton

Bár a technika rohamosan fejlődik, a labdarúgópályákon még mindig az ember, vagyis a bíró dönt a kérdéses helyzetekben. Talán már nem sokáig, hiszen egyre több szakember kezdeményezi, hogy a viták elkerülése érdekében vezessék be a csúcstechnológia használatát a sportágban. Legutóbb a Manchester United-Tottenham bajnoki után a két csapat menedzserei, Alex Ferguson és Martin Jol sürgették a változtatást.
Mindketten úgy vélték, hogy a vendégegyüttes a mérkőzés hajrájában szabályos gólt szerzett, a játékvezető mégsem adta meg a találatot, mivel asszisztense szerint a labda nem haladt át a gólvonalon.
– A bíró tévedhet, de 2005-öt írunk, s itt az ideje, hogy a technikát a labdarúgásban is használjuk – mondta Martin Jol.
A Manchester Unitedet irányító Ferguson annak ellenére osztja kollégája véleményét, hogy ebben az esetben saját csapata látta volna kárát a technikai fejlődésnek.
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) is támogatja a technikai fejlődést. Olyannyira, hogy 2005. február 26-án Cardiffban próbamérkőzésen tesztelik azt az új labdát, aminek a belsejébe mikrocsipet szereltek.
A hírek szerint az újfajta játékszert az adidas készíti, bár a német sportszergyártó cég még nem jelentette be az új termék érkezését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!