Hírek

2005.01.11. 00:00

Ötéves tervet készít a kezdődő félévben az EU

Csák E.

Előrelépést várnak az uniós vezetők a költségvetés kidolgozásában – jelentették be a luxemburgi évnyitó találkozón.

Nagyon fontosnak tartja az Európai Unió soros elnökségét betöltő Luxemburg miniszterelnöke, Jean-Claude Juncker, hogy júniusra az EU 25 tagországa megállapodjon a 2007 és 2013 közötti költségvetési keretekről.

A bizottság elnöke, José Manuel Durao Barroso megismételte azt a korábbi kijelentését, hogy kevesebb pénzzel nem lehet több uniót csinálni. Amenynyiben tehát az EU fel kívánja zárkóztatni tavaly belépett új tagjait, nem teheti meg, hogy csökkenti központi kiadásait.

A most kezdődött és június 30-ig tartó luxemburgi félév alatt mind külügyi, mind gazdasági téren jelentős előrelépések várhatók. Márciusban például minden bizonnyal megkezdi az EU  a csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal.

A luxemburgi kormányfő óva intett attól is, hogy az unió politikáját megbénítsa az alkotmányos szerződésről tartandó népszavazások kimenetele miatti félelem. Számos tagállamban kilátásba helyezték a referendumot jóváhagyás előtt.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!