Hírek

2005.01.15. 09:32

Szlovákiai vélemények az önkormányzatiságról

BAMA

Nyugtalanságot váltott ki Szlovákiában a magyar miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc autonómia-felvetése, márpedig alaptalanul, hiszen „az autonómiáról csak beszélnek, de nem gondolják komolyan” – írta a SME című szlovák napilap. A cikkíró szerint az autonómia önmagában még nem vonná maga után Szlovákia déli országrészének elcsatolását. Pót- megoldást keres magának a magyar miniszterelnök, amikor a kettős állampolgárság szorgalmazása helyett inkább autonómia kivívására ösztönzi a külhoni magyarokat – nyilatkozta az Új Szónak egy szlovák politológus.

Miroslav Kusy emlékeztetett, hogy az autonómiatörekvések a szlovák alkotmány értelmében is törvényesnek minősülnek, korántsem biztos azonban, hogy az adott kisebbség számára előnyös megoldást jelentenek. A Komensky Egyetem tanszékvezetője rámutatott, hogy az önkormányzatiság megerősítése az  unióban is fontos törekvés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!