Hírek

2005.02.02. 07:19

Állami ellátás korán nyugdíjba vonulóknak

Jól járnak azok a cseh gazdák, akik fiatalabb utódaiknak adják át a gazdaságukat. Az 55 évesen nyugdíjba vonuló gazdálkodók állami pénzügyi támogatást kapnak a jövőben – döntött a prágai kormány.

T. V.

A lehetőséggel élőket a központi költségvetésből és európai uniós alapokból fogják fizetni. Az aktív, kereskedelmi célú gazdálkodással felhagyó gazdák évente 75 ezer koronát (600 ezer forintot) kapnak az államtól.

További 4500 korona (35 ezer forint) jár minden hektár földért, amelyet az utódjukra hagynak. A juttatás felső határa 30 hektár, illetve évi 210 ezer korona (1,7 millió forint). A rendkívüli támogatás a gazda 75 éves koráig szól, utána rendes nyugdíjat kap majd. Ha a nyugdíj alacsonyabb lenne, mint a korábbi juttatás, akkor a nyugdíjat az állam kiegészíti a támogatás szintjére.

Az utód csak negyvenévesnél fiatalabb lehet. Az új gazdának emellett öt évre vállalnia kell, hogy folytatja a mezőgazdasági termelést a vidékfejlesztési programban szerzett földön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!