Hírek

2005.02.22. 00:00

Békejobbot ajánl Bush elnök

Cs. E.

A NATO tagállamai közötti barátság erejét, a szövetség egységét, összetartását hangsúlyozta brüsszeli beszédében George Bush. „Semmilyen átmeneti vita, a kormányok semmilyen múló nézeteltérése, semmiféle hatalom nem fogja soha megosztani az észak-atlanti szövetséget” – jelentette ki az amerikai elnök. Hangsúlyozta: a világ nagy feladatok előtt áll, ezért új korszakot kell nyitni a transzatlanti egység erősítésében. Megjegyezte: az Egyesült Államok és Európa közös, közvetlen célja, hogy véget érjen az izraeli–palesztin szembenállás.
Az Európai Parlament szocialista képviselőcsoportja nyilatkozatban követelte: indítsanak új, az egyenrangú partnerségen alapuló fejezetet az Európai Unió és az Egyesült Államok között. Az új, átfogó politikának magában kell foglalnia a – Washington által elutasított – kiotói megállapodás és a Nemzetközi Büntetőbíróság erős támogatását.
Az Egyesült Államok és Európa egymásra van utalva az egyetemes problémák megoldásában – jelentette ki Gyurcsány Ferenc Bonnban. Európa nem nélkülözheti az Egyesült Államok haderejét, az Egyesült Államok pedig Európa támogatását – közölte a kormányfő közvetlenül
a brüsszeli amerikai–európai csúcs előtt.  

Nincs fordulat

Bush útjának célja az, hogy „megpróbálja csökkenteni az elmúlt három évben felgyűlt ellentétet és kölcsönös bizalmatlanságot”. Zbigniew Brzezinski amerikai politológus szerint történt fordulat, de hosszú út van még hátra egészen addig, amíg sikerül elérni a stra-tégiai nézetek teljes, őszinte egybeesését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!