Hírek

2005.02.25. 00:00

Drágábban nyújt segítséget az APEH

Horváth K. J.

A pénzügyminiszter rendelete értelmében az első fokú államigazgatási eljárásért fizetendő általános tételű eljárási illeték mértéke a 2005. február 15. után kezdeményezett eljárásokban 2200 forint, olvasható az APEH közleményében. Ennyit kell most már fizetni a méltányossági eljárásért. Ilyennek számít például, ha a magánszemély a kiszabott adó mérséklését kéri.

Vállalkozók, más szervezetek esetében pótlékok, bírságok csökkentését lehet ennek keretében kezdeményezni.

Ugyancsak 2200 forintos általános tételű illetéket kell megfizetni a fizetési könnyítési eljárásokért. Ez utóbbi a befizetés halasztását és a részletfizetés kérését foglalja magában. Általános tételű eljárási illetéket kell fizetni abban az esetben is, ha egy kérelemben az adótartozás elengedése vagy mérséklése mellett fizetési könnyítés engedélyezését is kérik.

Az általános tételű eljárási illetéknek megfelelő összegű díjat kell leróni az adóazonosító jelet igazoló hatósági igazolvány kiadásáért. Legalábbis akkor, ha azért van szükség új igazolványra, mert az adózó az eredetit elvesztette, ellopták tőle vagy megrongálódott, netán megsemmisült.
Hatósági bizonyítvány kiadása iránt kezdeményezett eljárás illetéke továbbra is 2000 forint.

Ilyen eset, ha például adóigazolást kérünk arról, hogy nincs tartozásunk. Az egy beadványban kért több hatósági bizonyítvány esetén 2005. január 1. napjától az első példánnyal azonos tartalmú hatósági bizonyítvány után az eddigi 500 forint helyett 600 forint illetéket kell fizetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!