Hírek

2005.02.22. 00:00

Egységes uniós jogosítvány

Az Európai Parlament szerdán nagy fába vágja a fejszéjét: megkezdi a járművezetői engedélyek egységesítését. Az Európai Unió bővítésével a jogosítványváltozatok száma 110-re emelkedett.

Toronyi Attila

Míg a személyazonosítók alakváltozását gyors fejlődés jellemezte, a jogosítványok terén földrészünk szinte megrekedt a középkorban. Pedig az egységesítés előnyei e téren is nyilvánvalóak.
A bevezetendő új jogosítvány egyetlen műanyag lapocska lenne, amelyet tízévenként (idős emberek, hivatásos sofőrök esetében ötévenként) kellene megújítani.
Európai parlamenti képviselők korábban egyszer már rábólintottak az egységes uniós jogosítvány bevezetésére. Most már a kibővített, 25 tagállamot képviselő parlamentben hozzák meg a végleges döntést. Fontos feltétel, hogy a nemzeti hatóságok naprakész nyilvántartással rendelkezzenek, mert ez megkönynyíti az információcserét. Vagyis ha valakit hosszabb-rövidebb időre eltiltanak az autóvezetéstől, akkor ne szerezhesse be egy másik tagállamban a vezetői engedélyt.

A játékos biztonsági öv a gyerekeket védi meg

Évente több mint 46 ezren halnak meg Európa útjain. Főként a biztonsági övek használatának mellőzése miatt. Jacques Barrot, az unió közlekedési biztosa 1,4 millió eurót szán a felvilágosításra. Közép-, illetve Kelet-Európában az utazók 20-40 százaléka nem kapcsolja be magát. Jó példával járnak elöl viszont az angolok, svédek, hollandok: náluk az autózók 90 százaléka használja a biztonsági övet. A brüsszeli poli-

tikus szerint főleg a gyerekek közlekedési biztonságát kell javítani. Ezért a 4–12 évesek övét játékfigurával teszik vonzóbbá, így talán szívesebben használják. Az EU célkitűzése szerint 2010-re legalább a felével kellene csökkenteni a halálos közúti balesetek számát.

Róka Zsuzsa/Brüsszel

Hazai szigorúság

„A készülő európai jogszabálynál szigorúbb a magyar. De ez így van jól” – nyilatkozta lapunknak Barsiné Pataky Etelka

(Fidesz). „Nem csak azt kell megvizsgálnunk, hogy hol szükséges további szabályozás az európai normák eléréséhez. Fordítva is: ami Európának jó, talán itthon is megfelel, és talán kevesebb költséggel, bürokráciával jár.” – mondta a magyar képviselő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!