Hírek

2005.02.22. 00:00

Élete végéig rács mögött

Szerdán a Fővárosi Ítélőtáblán eldőlhet, hogy jogerősen is tényleges életfogytiglanra ítélik-e Engel Zoltánt (43), aki 2003-ban megölte Borsos József (41) rendőrszázadost.

Szemán László

Engel Zoltán telefonjait a móri mészárlás ügyében vizsgálódva hallgattatták le a rendőrök. Így tudták meg 2003. május 13-án, hogy a többszörösen büntetett férfi Tabányi Mihály harmonikaművész kirablására készül.

A szervezett bűnözés elleni nyomozók –  köztük Borsos József százados – bekerítették a Tabányi kertjének fészerében megbújt Engelt. Aki a védője szerint az ott tárolt vegyszerektől bódult lett és arra eszmélt, hogy egy bőrkabátos férfi fegyverrel a kezében rányitja az ajtót. Az ügyvéd állította, hogy Engel azt hitte, Tabányi fia buktatta le őt, és ezért kezdett vaktában lövöldözni. Ehhez képest az Engelre első fokon tényleges életfogytiglant kiszabó Fővárosi Bíróság szerint aljas indokból követte el tettét. A nyomozók felszólították, hogy felemelt kézzel jöjjön elő. Ő megadást színlelt, majd háromszor is rálőtt Borsos Józsefre. Eltalálta a százados szívét, tüdejét és csípőjét. A haldokló tiszt még viszonozni tudta a tüzet. Kétszer eltalálta Engelt, farba és csípőn. Az utóbbi lövedék a gerinc mellett állt meg, amitől Engel megbénult, ma is tolószékhez kötött. Védője az egészségügyi állapotát is enyhítő körülményként értékelte a tárgyaláson.

Engelt tizenkilenc éves kora óta kilencszer ítélték el különböző vagyoni és erőszakos bűncselekmények miatt. A nyomozás adatai szerint Tabányi milliókat érő hangszerét akarta megszerezni. A sufniban zsebében hamis rendőrigazolvánnyal, hamis személyivel, két bilinccsel, ragasztószalaggal, hangtompítós pisztollyal és két gramm speeddel bújt meg. Előtte azonban csirkepörkölttel megetette Tabányiék kutyáját, hogy az ne ugasson.

Kiváló zsaru volt

Halála után alezredessé léptették elő Borsos József főnyomozót. Nős, kétgyermekes családapa volt. A Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakán 1999-ben szerzett diplomát. Pályáját a VIII. kerültben kezdte. Tizenhat alkalommal részesült jutalomban és dicséretben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!