Hírek

2005.02.22. 00:00

Gyakorlatilag föld alá dugták a félszocpolt

Bán Károly

Ha ritkán is, de megesik, hogy az ember a boldogságtól ordítani tudna. Kézbe veszi az újságot, s azt olvassa benne, tőle nem elvesznek, hanem adnak neki. Például mint a mostani kormány a félszocpolt, vagyis a gyermekek után járó állami támogatást. Eddig Magyarországon ilyet csak azok kaphattak, akik új lakást vettek vagy építettek. Akinek használt jutott, leshetett, ilyenről nem is álmodhatott. Erre most megszületett egy fenséges jogszabály, de csak suba alatt, mert a politikának most a fészekrakás a fontos.
A nagy csinnadratta közepette senkinek nem tűnt fel: itt valami nagyszerű dolog történt. Hogy élnek még emberek túl a 35. életévükön is. Tetejébe a csaknem hétszázezer közalkalmazott között is akad néhány százezer, aki érintett, s aki a boldogságtól szintén ordítani tudna. De mitől lenne boldog, ha édes titokként kezelik boldogságának okát? Ez a kormányrendelet annyira a feledésbe merült, hogy még az éber bankok figyelmét is elkerülte. Három hete él szegény jogszabály a föld alatt. Az állam alkot egy szabályt, ami jó a népnek, de a bankoknak néhány milliárdos nyereség mellett nem futhatja arra, hogy alkalmazzák. Inkább elhajtják a jónépet. A dolgos munkájukat felügyelő állami szervnél azt rebesgetik, hozzájuk még nem érkezett panasz, mi közük ehhez?
A bankszövetségnél az illetékes tegnap szabadságon volt. Az egyik pénzintézetnél, ahol a feledékenységükről érdeklődtünk, még gondolkodnak a válaszon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!