Hírek

2005.02.28. 00:00

Gyurcsánnyal tárgyalnának

Nem közelednek az álláspontok, nem sikerült megegyezést kötni a gazdák és az agrártárca között. A tiltakozás folytatódik, az egyezség egyre távolabbinak tűnik.

Stépán Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="293"] Nem biztos, hogy Németh Imre miniszter tizennyolc pontos javaslata megnyugtatja a tiltakozókat
[/caption]A demonstráló gazdák megbízottjai Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel kívánnak tárgyalni a továbbiakban, hogy a megbeszéléseket mielőbb be lehessen fejezni, és a köznyugalmat meg lehessen őrizni – jelentette be Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke vasárnap Budapesten az agrárgazdasági kutatóintézetben. Ma reggel tízig várják a miniszterelnök válaszát.

 A Magosz elnöke azt állítja, hogy Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterben megrendült a gazdák bizalma. Jakab szerint az agrártárca első embere csak időt próbál nyerni. Még saját beosztottjait sem tájékoztatja megfelelően, ennek következtében érdemi egyezkedés ki sem alakulhat a gazdák és a minisztérium képviselői között.

A tiltakozók bizottsága vasárnap délután átvonult az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) székházába ülésezni.

A gazdák ajánlata és követelése, a tárgyalás kimenetele felkerül az internetre is, hogy ne csak az egész ország, de a világ is nyomon követhesse az eseményeket. Németh Imre miniszter tizennyolc pontos megoldástervezetet juttatott el a gazdákhoz, akik lapzártakor még tanulmányozzák a javaslatokat. A dokumentum részletei nem kerültek nyilvánosságra, de azt ígéri a tárca vezetője, hogy rövidesen bemutatják azokat.

Ki kivel nem áll szóba?

Gyurcsány Ferenc kormányfő nem hajlandó tárgyalni a gazdák képviseletével – jelentette ki érdeklődésünkre László Boglár szóvivő. Az agrárágazat irányítója, Németh Imre és munkatársai készen állnak a párbeszéd megkezdésére – állította a szóvivő. „A kormányoldal sem szabja meg a gazdák névsorát. Ők milyen jogon választanák ki, hogy kivel állnak szóba, és kivel nem?”

Ez elment vadászni...

Benedek Fülöp államtitkár, aki a minisztérium részéről a gazdatárgyalásokat vezeti, szombat este öt óra körül érkezett a süttői HM-erdészetbe. Vadászni indult, szerencséje volt, lőtt egy muflont, azután kényelmesen megvacsorázott a felsővadácsi vadászkastélyban. Az elejtett muflon százezer forint körüli árát nem Benedek fizette ki, mert meghívásra vadászott. A vendég-ségbe jött államtitkár este tíz óra körül távozott a süttői HM-erdészetből.

távolabbinak tűnik. Stépán Balázs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!