Hírek

2005.02.07. 05:55

Igényes politikusokkal lehet sikerünk az Unióban

Stépán Balázs

Gyurcsány Ferenc azt mondta szombaton, a szocialisták nőtagozatának ülésén, hogy Orbán Viktor „fogja be a száját, amikor a költségvetés világáról beszél”. Nem szeretnék Gyurcsány Ferenc helyében lenni, amikor az általa szorgalmazott négypárti találkozón majd egy néma pártelnökkel kell vitáznia a költségvetésről.

Mindenesetre zavarba ejtő a miniszterelnök kívánsága. Különösen néhány nappal azután, hogy a parlamenti pártok elnökeinek találkozóját Hiller István úgy értékelte: végre „valami elkezdődött”. Ez azt jelentette, hogy Gyurcsány beszélőviszonyba került Orbánnal, Dávid Ibolyával, Kuncze Gáborral. A múlt csütörtöki összejövetelről mindegyik elnök többé-kevésbé elégedetten távozott. Érdemi döntés ugyan nem született a kakaós tízórai során, csupán abban állapodtak meg, hogy tovább kell folytatni a tárgyalásokat.

Most fordulat állt be. A kicsinyes személyeskedés, a földszintig csökkentett igénytelenség Glatz Ferenc igazát támasztja alá. Az akadémikus azt állítja, hogy leértékelődnek a politikusok, miközben felértékelődik a politika. Az Európai Unió ésszerű, de bonyolult gazdasági és közigazgatási viszonyai között kell érvényesítenünk érdekeinket. Leértékelődő politikusokkal az élen ez reménytelen vállalkozás. Az akadémikus kijelentése azt sugallja, semmi értelme a társulásnak, ha nem a polgárok választanak igényes, a nemzetközi szintéren is versenyképes politikusokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!