Hírek

2005.02.08. 06:09

Kezdődik Fazekasék pere Lausanne-ban

Annus Adrián ma, Fazekas Róbert csütörtökön áll a Nemzetközi Sportbíróság elé Lausanne-ban. Mindkét athéni olimpiai aranyérmétől megfosztott atléta bízik a kedvező határozatban.

Malonyai Péter

A múlt nem sok jóval kecsegteti Annust és Fazekast. A lausanne-i sportbíróság évente átlagban tíz, az övékéhez hasonló ügyet tárgyal, ám még egyszer sem született a sportolóknak kedvező döntés. Ha most fordul a kocka, akkor a két magyar atléta visszakapja az aranyérmét.

Annus és Fazekas ügye nem egyforma. Annus megkapta az aranyát, csak visszavették tőle, amikor nem volt hajlandó újból alávetni magát a doppingpróbának. Fazekasnak át sem adták az érmét, mert a vizsgálat során az előírtnál kevesebb mintát produkált.

A két atléta népes kísérettel időzik majd Lausanne-ban. Az általuk idéztetett tanúk, szakértők költségeit saját zsebből állják, ami nem olcsó mulatság. Főként, hogy a bennfentesek szerint már eddig is hétmillió forintjukban van az ügy, amelynek végkimenetele – jogászok szerint – precedens értékű.

Schmitt Pál tanú lesz

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is hivatalos Lausanne-ba, a sportbíróság tanúként hallgatja meg, akárcsak annak idején, Athénban a doppingügynökség (WADA). Schmitt Pál csak a magyar atlétákkal szembeni bánásmód kapcsán érvelhet honfitársai mellett, védhetetlen ugyanis, hogy Annus és Fazekas megszegte a doppingszabályokat. „Olyan ez, mint amikor repülni készül az ember – érvelt korábban Schmitt. – Aki nem megy át a biztonsági kapun, esélye sincs arra, hogy fölülhessen a gépre.”

A Nemzetközi Sportbíróság választott testület

A magyar atléták ügyében döntő fórum (hivatalos nevén: Court of Arbitration for Sport) úgynevezett választott bíróság. Nem állami szerv, ám az elébe járulók kötelezik magukat ítélete végrehajtására, határozatát az állam elismeri. A Nemzetközi Sportbíróság három tagjából egyet Annus és Fazekas, egyet a NOB jelölt, a harmadik személyéről pedig közösen egyeztek meg. A magyar atléták Michael Geistlinger osztrák jogászprofesszort delegálták.

Kizárólagos felvételek

Az RTL Klub kizárólagos jogot vett a per megörökítésére. A két atléta nem ingyen adta el magát, ám, hogy mennyiért, nem tudható. „A szerződés titkos, összeget nem említhetünk” – árulja el Fazekas László sajtófőnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!