Hírek

2005.02.15. 00:00

Kupper kizárását követelik

Kupper András távozását követeli a Fidesz-frakcióból civilek egy csoportja. A tiltakozók aláírásukkal ellátott levelükben azt állítják, hogy a politikus a nyilasok és a nácik pártjára állt. Kupper perrel fenyegeti a tiltakozókat.

Vajta Zoltán – Zsidai Péter

Kupper András közleményben tiltakozott az ellen, hogy megünnepeljék Budapest felszabadulásának évfordulóját. Szerinte  mindez egyet jelentett a szovjet megszállás kezdetével is.
Többen felháborodtak Kupper szavain. Mint írták, elvárják, hogy a Fidesz-frakció zárja ki Kupper Andrást. Véleményüknek nyilvános levélben adtak hangot. Egyikük, Krausz Tamás történész lapunknak nyilatkozva élesen támadta a politikust.
– Kupper András tiltakozása is világosan mutatja, hogy a magyar jobboldalnak nem sikerült még elvágnia kapcsolatait a nyilas szélsőjobboldali hagyománnyal – mondta Krausz Tamás. A történész sehova sem vezető politikai-erkölcsi zsákutcának tartja a felszabadulás tényének tagadását. Krausz szerint súlyos felelőtlenség, ha valaki nem tud különbséget tenni az államszocializmus és a fasizmus között. – Az ország valóban megszabadult a náciktól. Mi másnak nevezhetnénk ezt, hiszen Budapestet Bécs és Berlin védelmében áldozták fel – mondta a Reggelnek Harsányi Iván történész.

Akik eddig aláírták

Agárdi Péter irodalomtörténész, Andor László közgazdász, Artner Annamária közgazdász, Baráth Katalin szerkesztő, Farkas Péter közgazdász, Harsányi Iván történész, Kállai R. Gábor író, Kertai Gyula vállalkozó, Krausz Tamás történész, Sándorfi Károly vállalkozó, Schmied András vállalkozó, Szalai Erzsébet szociológus, Szigeti Péter jogfilozófus, Szűcs Katalin Ágnes kritikus, Tamás Gáspár Miklós filozófus, Vadász János kormánymegbízott, Zsáki András munkás.


Schiffer János főpolgármester-helyettes lapunk kérdésére azt mondta: Kupper kijelentésénél nagyobb bűnt nem lehet elkövetni a világháború áldozataival és hozzátartozóikkal szemben. Lehet, hogy tényleg nem való a politikai életbe, aki ilyet állít – fogalmazott.
Kupper András közölte: jogi úton kér elégtételt a levél aláíróitól. Mint mondta, nyilatkozatában ő csak arra figyelmeztetett, hogy csak úgy szabad ünnepelni, ha azzal nem sértenek másokat. „Demokraták azok, akik nem félnek nemet mondani a fasizmusra és a kommunizmusra” – idézte Bibó István szavait.
Demszky Gábor nem csatlakozik az aláírókhoz, mivel szerinte Kupper hivatali munkáját nem minősíti a nyilatkozat. Ugyanakkor lapunkkal közölte: a frakcióvezetőnek a lelkiismeretével saját magának kell elszámolnia.

Vajta Zoltán – Zsidai Péter -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!