Hírek

2005.02.18. 00:00

Lékó Péter az idén ismét a világbajnoki címért játszhat

Garri Kaszparov távolmaradása esetén akár Lékó Péter is megmérkőzhetne a FIDE világbajnokával, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovval áprilisban.

Schiller Zsolt

Kirszan Iljumzsinov, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke legutóbb 1,65 millió dolláros pénzdíjjal próbálta asztalhoz csábítani a világelső orosz nagymestert, aki a huzavonára, illetve két korábbi mérkőzésének elhalasztására hivatkozva továbbra is kéreti magát.

Kaszparov édesanyja szerint a FIDE az utóbbi három évben többször megalázta a fiát, aki ezt nem tűri tovább. – A jövő szombati, tbiliszi elnökségi ülésig kap időt Kaszparov, hogy jelezze részvételét az isztambuli találkozón, amelyet vele vagy nélküle, de megrendezünk. Ha lemondja, Viswanathan Anand, vagy Lékó Péter léphet a helyébe – jelentette be a kalmük elnök. E mérkőzés győztese csatázhat az egyesített vb-címért az orosz Vlagyimir Kramnyikkal.

– Hatalmas szakmai elismerés lenne a felkérés – mondta Kállai Gábor, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója. – Igaz, Péter maga vívta ki ezt, a Kramynik elleni 7-7-es összecsapással és a Wijk aan Zee-i tornán aratott sikerével, melyen a világranglista első tíz helyezettjéből kilenc asztalhoz ült.

Péter 15 Élő-pontot szerzett, így megelőzte a bolgár Veszelin Topalovot és Kramnyikot és már harmadik a világranglistán. Néhány hét múlva a linaresi szupertornán mindhárman ott lesznek, és eredményeikkel megerősíthetik pozícióikat. A jelentős pénzdíj meggyőzheti Kaszparovot, bár ő egy körmérkőzéses tornát szeretne a legjobbakkal, azon egyébként még egy a magyar, a ranglista hetedik Polgár Judit is indulhatna. Egy nyolc résztvevős versenyen, a mieink mellett a két világbajnok, Kaszparov, Anand, Topalov és Shirov ülne asztalhoz. De ez kevésbé valószínű, mert párosmérkőzés szerepel a 2002-es prágai egyeztetési tervben. S a mostanság gyengébben teljesítő, és szürke játéka miatt sokat bírált Kramnyik nem hiszem, hogy támogatná a váltást. A szövetség megpróbál segíteni és reményeink szerint Budapest lehetne házigazdája a viadalnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!