Hírek

2005.02.09. 06:11

Megdrágult gyógyszerek

Januárban a gyártók emelték a gyógyszerárakat, februárban pedig a társadalombiztosítás csökkentette a támogatást 7,5 százalékkal.

Bán Károly

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Nem a gyógyszertárak bevétele, hanem a lakosság zsebe bánja a társadalombiztosítási támogatás csökkenését
[/caption]Figyelembe véve a gyógyszerfogyasztás növekedését is, a lakosság gyógyszerkiadásai az idén 24 százalékkal emelkedhetnek.
A lakosság évente 400 milliárd forintot költ gyógyszerre. Annyit, amennyit cigarettára és mobiltelefonálásra. A gyógyszerfogyasztás négyötöde a 60 éven felülieket, tehát jobbára a nyugdíjas korosztályokat érinti. A fiatalabb korosztályok inkább a nem támogatott gyógyszerek áremelkedését érzik meg. Ebben a körben 6 ezer gyógyszer közül csupán 460 készítmény ára nőtt, átlagosan 9,4 százalékkal. Persze jobbára azoké, amelyek forgalma magas.
A fogamzásgátlók, a multivitaminok vagy a hashajtók áremelkedése a 20 százalékot is elérte, ugyanakkor a különösen a gyermekek által szedett gyógyszerek árának növekedése csupán 4-5 százalék környékén mozog.
A társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek térítési díja átlagosan 10,6 százalékkal magasabb, mint decemberben volt. Ebben a körben a gyártók csak szerény mértékben emelték az árakat. A 600 forintnál olcsóbb, támogatott gyógyszerek esetében 2005. január elsejétől 45 forinttal, míg az 1000 forintnál olcsóbb gyógyszerek egységesen 70 forinttal drágultak. A további áremelkedés a támogatás 7,5 százalékos csökkenéséből adódik. Vagyis nem a gyógyszerek lettek drágábbak, pusztán csak a betegnek kell többet fizetnie.

Nő az öngyógyítók tábora a fiatalabbak körében

A teljes gyógyszerforgalom egyötödét teszi ki a recept nélkül kapható gyógyszerek forgalma, ám ez az arány növekvő – mondta a Reggelnek Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. Ez az egészségmegőrzéssel kapcsolatos reklámoknak, kiadványoknak, a patikusok tanácsadásának, az öngyógyítók tábora gyarapodásának köszönhető. Általános tapasztalat, hogy a lakosság a drágább gyógyszert tartja jobbnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!